Politiek

D66 en GroenLinks oneens over AOW

DEN HAAG – Mochten D66 en GroenLinks na de verkiezingen in één coalitie komen, dan moeten ze nog wel een robbertje vechten over de AOW-leeftijd en de hypotheekrenteaftrek. Op beide punten wijken hun programma’s af.

Redactie politiek
22 March 2010 07:03Gewijzigd op 14 November 2020 10:09
Halsema. Foto ANP
Halsema. Foto ANP

De twee partijen gaven gisteren een deel van hun programma’s prijs. Om de staatsfinanciën op orde te brengen, stelt D66 voor om over twee perioden van vier jaar in totaal 29 miljard euro te bezuinigen. Een jaarlijkse besparing van 4 miljard euro is volgens de partij mogelijk door de pensioenleeftijd in twaalf jaar tijd elk jaar met twee maanden te verhogen naar 67 jaar.De partij wil hiermee beginnen in 2012, zodat de AOW-leeftijd in 2024 op 67 uitkomt, zo kondigde voorzitter Joris Backer van de D66-programmacommissie gisteren aan in het televisieprogramma Buitenhof.

De eerste vier jaar gaat het om een bezuiniging van 15 miljard, de periode erna om 14 miljard. Het huidige kabinetsvoorstel voor een verhoging van de AOW-leeftijd is volgens Backer onuitvoerbaar en moet daarom de prullenbak in.

GroenLinks vindt het D66-voorstel niet eerlijk en wil de AOW juist koppelen aan de arbeidsparticipatie. Dat betekent dat iedereen 45 jaar werkt.

Iemand die al op jongere leeftijd is begonnen met werken, kan dan al voor z’n 65e met pensioen. Mensen die eerst uitgebreid hebben gestudeerd, kunnen langer doorwerken.

D66 en GroenLinks zijn het erover eens dat er iets moet gebeuren aan de aftrek van de hypotheekrente. Maar de een gaat daarin verder dan de ander. D66 pleit ervoor de aftrek geleidelijk te beperken. GroenLinks wil deze helemaal afschaffen, maar wel geleidelijk: van 2015 tot aan 2040. De partij belooft verder het financieringstekort fors terug te brengen.

Beide partijen benadrukken dat ze naast miljardenbezuinigingen ook mogelijkheden zien om te investeren, bijvoorbeeld in het onderwijs.

Kathalijne Buitenweg, voorzitter van de programmacommissie van GroenLinks, stelt voor „meerdere miljarden” te pompen in het basisonderwijs, vmbo en mbo. Daarnaast moet de overheid volgens haar kleiner. Provincies en waterschappen moeten worden samengevoegd en er mogen maximaal acht ministeries overblijven. Ook moet het aantal Tweede Kamerleden terug van 150 naar 100.

GroenLinks presenteert maandag als eerste partij haar complete conceptverkiezingsprogramma voor de parlementsverkiezingen van 9 juni. D66 en de andere politieke partijen doen dat later. De ChristenUnie kwam eerder wel al met een serie voorstellen uit haar programma.

Drie weken voor de verkiezingen komt het Centraal Planbureau met zijn doorrekening van de plannen van de partijen. Dan wordt duidelijk of de voorstellen ook financieel deugdelijk en realistisch zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer