Buitenland

Huis VS akkoord met hervorming zorg

De Amerikaanse president Obama behaalde zondag een van zijn belangrijkste politieke overwinningen tot nu toe. Het Huis van Afgevaardigden stemde met een nipte meerderheid voor de omstreden hervorming van de gezondheidszorg. Of deze uitslag Obama mandaat geeft om de rest van zijn progressieve agenda af te werken, is echter zeer de vraag.

Mr. Richard Donk
22 March 2010 06:50Gewijzigd op 14 November 2020 10:09

Het was een emotioneel debat, gisteren. Liefst twaalf uur lang vlogen parlementariërs elkaar in de haren over de plannen van president Obama om het Amerikaanse zorgstelsel grondig op de schop te nemen. Obama kwam persoonlijk naar het Capitool om twijfelende partijgenoten over te halen. Uiteindelijk stemden 219 afgevaardigden voor de hervormingen; 212 parlementariërs waren tegen, van wie 34 Democraten. De 178 Republikeinen stemden unaniem tegen.De stemming maakt een voorlopig einde aan een jaar van verhitte discussie over de hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg. Obama had deze kwestie al tijdens zijn verkiezingscampagne tot een van zijn belangrijkste speerpunten verheven. En niet voor niets: miljoenen Amerikanen zijn onverzekerd en de kosten voor de medische zorg zijn in de Verenigde Staten onevenredig hoog.

Het plan voorziet in ziektekostenverzekering voor circa 32 miljoen nu nog onverzekerde Amerikanen. Voor veruit de meeste Amerikanen wordt een basisverzekering tegen ziektekosten verplicht. Verzekeringsmaatschappijen mogen zieke Amerikanen niet meer afwijzen.

Prolifeorganisaties en christelijk rechts hebben zich het afgelopen jaar fel tegen de plannen verzet. Vooral de mogelijkheid om abortus met belastinggeld te financieren stuitte op heftige protesten. Obama heeft de verzekering gegeven dat er geen federale fondsen voor de financiering van abortus zullen worden aangewend. Wel houden individuele staten de mogelijkheid overheidsgeld voor abortus ter beschikking te stellen.

De voorzitter van de Ethics & Religious Liberty Commission, Richard Land, verklaarde gisteren dan ook dat de nu voorliggende hervormingsplannen de „grootste uitbreiding van abortus” sinds 1973. In dat jaar stelde het Amerikaanse Hooggerechtshof dat abortus een recht is, wat tot een forse verruiming van de abortuswetgeving leidde.

Obama was zondag ronduit triomfantelijk over zijn overwinning. De vraag is echter of die houding helemaal terecht is. Na al het politieke gemarchandeer van het afgelopen jaar is het huidige wetsvoorstel volgens liberale Democraten nog maar een slap aftreksel van het oorspronkelijke plan. Zo voorziet het bijvoorbeeld niet in een staatsziekenfonds, een belangrijke eis van linkse Democraten.
De Republikeinen hebben deze slag weliswaar verloren. Maar zij vertrouwen op de stem van het Amerikaanse volk als in november verkiezingen voor het Huis en de Senaat worden gehouden. De hervorming van de gezondheidszorg brengt volgens hen een zodanig on-Amerikaanse overheidsbemoeienis met zich mee, dat de kiezer deze plannen vanzelf zal afstraffen.

Gezien de moeite die Obama nu heeft moeten doen om zijn eigen partijgenoten over te halen, is het nog maar de vraag of hij de Democraten voor nieuwe omstreden plannen achter zich krijgt. Die nieuwe dossiers liegen er niet om: hervorming van de immigratiewetgeving en nieuwe regels op het gebied van milieu, om er maar enkele te noemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer