Politie mag niet naar doopnaam vragen
Agenten in het Britse district Kent mogen niet langer vragen naar iemands ”christian name” (voornaam), omdat dit mensen met een ander geloof tegen de haren in zou kunnen strijken. Dat hebben Britse media deze week gemeld.
Wanneer politiebeambten iemand staande houden, moeten ze voortaan vragen naar hun ”persoonlijke” en hun ”familienaam”, stelt een nieuwe officiële richtlijn van de politie in Kent. Op die manier zou de politie professioneler overkomen naar andere gelovigen.Het 62 pagina’s tellende handboek ”Bronnen van cultuur en geloof” vraagt agenten bovendien geen groeten als ”goedenavond allemaal” of ”goedemiddag” te gebruiken, omdat het verwarring zou kunnen teweegbrengen „bij mensen met een andere culturele achtergrond” over de tijd van de dag.
Ook een frase als ”mijn beste” is voortaan uit den boze, omdat dit verkeerde associaties zou kunnen oproepen. Een arm om iemand heenslaan om te troosten of het drukken van de hand uit medeleven mag voortaan eveneens niet meer.
De agenten krijgen bovendien het advies mee te vragen of ze de schoenen uit moeten doen wanneer ze een huis binnengaan. In sommige culturen of religies zou dat namelijk gebruikelijk zijn. De politie wordt ook gevraagd niet meer de term ”gemengd ras” te gebruiken, maar in plaats daarvan te spreken van een ”gemengde culturele achtergrond”. Bovendien komen mensen niet ”uit Afrika” of ”uit Azië”, maar uit een specifiek land.
Volgens een woordvoerder van de politie Kent is het een „nuttig enleerzaam handboek over hoe omte gaan met verschillende gemeenschappen.” Tegenover de krant Daily Mail lieten andere agen-ten zich echter negatiever uit. „De meesten van ons zijn zich er terdege van bewust hoe ze met verschillende culturen om moetengaan, maar het is gewoonweg belachelijk dat we niet eens meer naar iemands christian name mogen vragen”, aldus een agent. „Iedereen weet wat met christian name wordt bedoeld, maar het wordt juist verwarrend wanneer we naar iemands persoonlijke en familienaam vragen.”