Politiek

Nog geen instemming met hulp aan Grieken

Demissionair minister De Jager (Financiën) is in de Europese Unie geen verplichtingen aangegaan om Griekenland financieel te helpen. „Ik heb me nergens aan gecommitteerd in Europa. We doen het samen met het parlement", zei De Jager nadat hij Tweede Kamerleden vertrouwelijk op de hoogte had gesteld van een reddingsplan voor Griekenland.

ANP
17 March 2010 16:14Gewijzigd op 14 November 2020 10:07
DEN HAAG - Demissionair minister De Jager (Financien) staat woensdag in de hal van de Tweede Kamer de pers te woord na het besloten overleg met de Tweede Kamer en president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank over eventuele Europese noodhulp aan Grieke
DEN HAAG - Demissionair minister De Jager (Financien) staat woensdag in de hal van de Tweede Kamer de pers te woord na het besloten overleg met de Tweede Kamer en president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank over eventuele Europese noodhulp aan Grieke

De Jager zei dat hij juist vanwege de demissionaire status van het kabinet pas ergens mee kan instemmen als kabinet en Kamer het helemaal met elkaar eens zijn.De Kamer is fel tegen het geven van rechtstreekse hulp aan de Grieken, die financieel diep in de problemen zijn gekomen. Later woensdag of donderdag is er waarschijnlijk nog een openbaar Kamerdebat over het reddingsplan dat EU–ministers van Financiën dinsdag in Brussel hebben bedacht voor het noodlijdende Griekenland. Het is de bedoeling dat de EU–regeringsleiders het plan eind volgende week definitief goedkeuren.

CDA–Kamerlid De Nerée en zijn VVD–collega Weekers zeiden na het besloten overleg er nog niet van overtuigd te zijn dat er geen risico’s zijn voor de Nederlandse belastingbetaler in het Europese reddingsplan. Zo kost het verstrekken van leningen de belastingbetaler wel degelijk geld volgens Weekers, als Griekenland niet aan zijn aflossingsverplichtingen kan voldoen.

De Nerée verwacht dat De Jager later woensdag nog met extra informatie komt in een brief aan de Kamer. Maar hij benadrukte dat de regering in een VVD–motie is gevraagd geen Nederlandse financiële steun aan Griekenland te verlenen. Het CDA steunt die motie nog steeds, aldus De Nerée.

Volgens Weekers is het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de aangewezen organisatie om Griekenland te helpen. Hij kan zich wel voorstellen dat zodra blijkt dat het IMF niet genoeg geld heeft voor de Griekse financiële problemen, er opnieuw gekeken wordt naar een oplossing. Voor de VVD’er is het van belang dat niet alleen de eisen van het IMF, maar ook het handhavingsregime geldt. Europa heeft volgens hem „bewezen slappe knieën" te hebben in het handhaven van eisen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer