„CU gaat over 15 jaar samen met CDA”
Hij zag het CDA in 28 jaar tijd ineenschrompelen. Bijna die gehele tijd zat Andries van de Woestijne (64) voor de ChristenUnie (CU) in de gemeenteraad van Apeldoorn. „Doordat het CDA kleiner is geworden, is deze partij er christelijker op geworden.”
Een baan als meao-docent economie deed Van de Woestijne 31 jaar geleden met zijn gezin naar de hoofdstad van de Veluwe komen. Al snel na de verhuizing werd de hervormde Apeldoorner actief in de Reformatorische Politieke Federatie (RPF), een voorloper van de CU. In 1982 kwam hij in de raad.Na 26,5 jaar raadslidmaatschap nam Van de Woestijne vorige week afscheid. In 2002 verloor de inmiddels ontstane CU één zetel en viel de Apeldoorner –tot zijn grote teleurstelling– buiten de boot. Toen een CU-raadslid er na anderhalf jaar mee stopte, nam Van de Woestijne met enthousiasme deze zetel in. Inmiddels was hij ook Statenlid van Gelderland.
Wikkend en wegend –„ik ben een voorzichtig mens”– brengt hij zijn motivatie voor de politiek onder woorden. „Ik weet dat wat God voor mij goed vindt, ook goed is voor de samenleving. Ik vind roeping een zwaar woord, maar dat was het toch.”
In de afgelopen 28 jaar zag Van de Woestijne het politieke landschap drastisch veranderen. „Toen ik in Apeldoorn kwam, was het CDA de grootste partij met 15 van de 39 zetels in de raad. Inmiddels is het CDA weer de grootste, maar nu met 6 zetels. Dat kan door de enorme versnippering. Ik hoopte altijd dat RPF en CU alle ex-CDA’ers zouden kunnen opvangen, maar dat is helaas niet gelukt.” De Apeldoornse RPF/GPV-fractie groeide in deze periode van 1 zetel naar een CU van 3 zetels, de SGP van 1 naar 2.
Als memorabel element in zijn raadsperiode noemt Van de Woestijne het plan voor het nieuwe stadhuis. Hoewel hij aanvankelijk tegenstander was, stemde hij toch voor de financiële onderbouwing van het plan. Belangrijk, want die voorstem zorgde ervoor dat het stadhuis werd gebouwd. „Ik vond dat die onderbouwing zelf deugde en ik niet meer moest terugkomen op een eerder genomen beslissing.”
Negatief waardeert het oud-raadslid het toestaan van koopzondagen in Apeldoorn. Toch ziet hij een lichtpuntje rond dit onderwerp. „Het kostte vijftien jaar geleden de SGP en mij moeite om het CDA mee te krijgen in het verzet tegen de koopzondagen. Doordat deze partij kleiner is geworden, is er bij haar een zekere loutering opgetreden. Het CDA is er christelijker op geworden, neigt nu meer naar CU en SGP.”
Een poging van het CDA tot een lijstverbinding met de CU wees Van de Woestijnes partij echter af vanwege de bestaande verbinding met de SGP. Desalniettemin ziet de Apeldoorner op langere termijn CU en CDA landelijk samengaan. „Over vijftien jaar, schat ik.”
Terug naar de lokale politiek. Van de Woestijne heeft een lichte voorkeur voor een smal college dat stevige bezuinigingen kan doorvoeren. „Een breed college loopt het gevaar te veel geld uit te geven, omdat partijen in de politieke koehandel aan elkaars wensen toegeven.”
Van de Woestijne stopt na dit schooljaar ook als leraar. Nieuwe functies ambieert hij voorlopig niet. „Ik neem eerst wat meer tijd voor mezelf, het gezin en m’n vader, die onlangs weduwnaar is geworden.”
Dit is het negende en laatste deel in een serie interviews met scheidende gemeenteraadsleden.