Eurlings: turbotaal met een zachte g
”Us Camiel” verlaat de Haagse politiek om met zijn Hongaarse vriendin een gezin te stichten. Het vertrek van dé troonopvolger binnen het CDA werpt zijn partij dieper in een leiderschapscrisis.
Demissionair premier Balkenende „respecteert en waardeert” het besluit van Eurlings om de Haagse politiek te verlaten, zo zei hij donderdag.De huidige minister van Verkeer en Waterstaat maakte donderdagmiddag bekend „vol overtuiging” te kiezen voor een gezin en dus niet beschikbaar te zijn voor een plaats op CDA-kandidatenlijst of een nieuwe ministerspost.
Als politiek leider van een zelfbenoemde gezinspartij kan de premier weinig anders dan de voorbeeldige keuze van Eurlings –breed beschouwd als dé opvolger van Balkenende binnen het CDA– te respecteren. Hij doet daarmee een heel klein beetje denken aan koningin Beatrix die in 2003 aangaf haar zoon nog wat tijd te willen gunnen voor de troonopvolging om zo een gezin te kunnen stichten. Grote vraag is echter of Balkenende tot de terugkeer van Eurlings op de CDA-troon zal blijven zitten.
Want het huidige vertrek van de nog jonge (36) Limburger uit Den Haag betekent hoogstwaarschijnlijk niet zijn afscheid. Eurlings sloot donderdag nadrukkelijk ook zelf een terugkeer niet uit.
Omdat Balkenende heeft gesuggereerd alleen voor een premierschap te willen gaan, lijkt de kans echter groot dat hij opstapt wanneer het CDA op 9 juni niet als de grootste partij uit de bus komt.
Het vertrek van Eurlings stort het CDA daarmee nog dieper in een al sluimerende leiderschapscrisis.
Kroonprinsen zijn vaak dun gezaaid in de politiek. Een natuurlijke opvolger voor Balkenende lijkt er binnen de partij niet te zijn nu Eurlings vertrekt en minister Verhagen van Buitenlandse Zaken door het Afghanistandebacle te veel aan populariteit lijkt te hebben ingeboet.
Eurlings, van huis uit rooms-katholiek, maakte binnen het CDA bliksemsnel carrière. Op zijn twintigste was hij gemeenteraadslid in het Limburgse Valkenburg aan de Geul, waar hij als jochie van 8 jaar vanaf de publieke tribune zijn vader al hetzelfde werk had zien verrichten. In 1998 werd hij Tweede Kamerlid.
Zes jaar later werd hij door zijn partij naar het Europees Parlement gestuurd, waar hij al snel prestigieuze posten binnensleepte. In februari 2007 keerde hij terug naar Den Haag als minister van Verkeer en Waterstaat.
Minister Camiel Martinus Petrus Stephanus Eurlings (in Limburg vooral bekend onder de koosnaam ”us Camiel”) staat bekend als energiek en gedreven. Met turbotaal die dankzij zijn Limburgse wortels doorspekt is met een zachte g, wist hij als geen andere bewindspersoon te enthousiasmeren. Het ontbrekende stukje snelweg A4 door Midden-Delfland en de kilometerheffing zijn Eurlings belangrijkste wapenfeiten.
Dat de Kamer dit laatste majeure project onlangs controversieel verklaarde vanwege de val van het kabinet en daarmee in de kiem smoorde, leek zijn imago niet te deren. „Op het ministerie Verkeer en Waterstaat heeft nog nooit een minister gezeten die met zo veel drive en inzet heeft gewerkt”, sprak ANWB-hoofddirecteur Guido van Woerkom donderdag lovend.
Na de aankondiging van zijn vertrek kwam de geruchtenmachine over Eurlings donderdag meteen op gang. Zo zou hij „in zijn” voor het burgemeesterschap van Maastricht, de stad waar CDA’er Leers onlangs moest opstappen. Een mooie post op een mooie plek: lekker dicht bij huis.