Kerk & religie

Pleidooi van prof. Schuurman krijgt vervolg

Christenen en moslims kunnen samen streven naar een vreedzame samenleving met een cultuurontwikkeling die de schepping respecteert. Dat is de boodschap van een boek van zowel christelijke als islamitische wetenschappers dat vrijdagmiddag in Wageningen wordt gepresenteerd.

Kerkredactie
12 March 2010 10:40Gewijzigd op 14 November 2020 10:05
prof. dr. ir. E. Schuurman. Foto RD.
prof. dr. ir. E. Schuurman. Foto RD.

Aanleiding voor de publicatie vormde de afscheidsrede van prof. dr. ir. E. Schuurman in 2008 als hoogleraar reformatorische wijsbegeerte aan Wageningen Universiteit. Het technisch-wetenschappelijke denken in het Westen heeft geleid tot de huidige crises in de voedselvoorziening, de economie, het klimaat en de energievoorziening, zo stelde de scheidende hoogleraar.Het roer moet om in het Westen, aldus Schuurman destijds. Het christelijke gedachtegoed kan daarbij een belangrijke rol spelen. Maar ook moslims kunnen daarbij helpen, stelde hij. Het christendom en de reformistische islam hebben volgens hem genoeg raakvlakken om samen te zoeken naar een menselijk en duurzaam alternatief voor het huidige westerse culturele denken.

De Stichting voor Reformatorische Wijsbegeerte en de Islamitische Universiteit Rotterdam hebben de door Schuurman aangereikte handschoen opgepakt. Het vrijdagmiddag gepresenteerde boek, ”Our Common World. A cultural dialogue between Christians and Muslims about the role of technology in our global society” (Rozenberg Publishers), is daarvan het resultaat.

De auteurs gaan niet op zoek naar een grootste gemene deler tussen beide godsdiensten, benadrukt prof. dr. Henk Jochemsen, die samen met dr. ir. Jan van der Stoep de redactie voerde over het boek. „Wat ons betreft zijn er fundamentele verschillen. Maar wij leven als aanhangers van verschillende godsdienten in dezelfde wereld. De vraag is hoe we samen kunnen streven naar een vreedzame samenleving met een cultuurontwikkeling die ook de schepping respecteert.”

De door Schuurman gesignaleerde overeenkomsten komen in het boek inderdaad naar voren, geeft hij aan. „Zowel vanuit een christelijke benadering als ook vanuit de islam wordt kritisch gekeken naar onze door de techniek beheerste cultuur. En waar christenen het bijvoorbeeld hebben over rentmeesterschap, gebruiken islamieten het begrip ”onderkoning”.”

Jochemsen, die Schuurman opvolgde als hoogleraar in Wageningen, tekent daar wel bij aan dat de deelnemende moslimwetenschappers niet de hele moslimwereld vertegenwoordigen. „In hoeverre zij representatief zijn voor de brede islam in de wereld, kan ik niet beoordelen.”

De initiatiefnemers gaan het project nationaal en internationaal onder de aandacht brengen en een vervolg geven. „In een volgende fase willen we er rooms-katholieken bij betrekken –er was nu één rooms-katholieke auteur– en ook humanisten laten deelnemen.”

Het project levert ook een kleinschalige bijdrage aan het debat over de islam in de Nederlandse samenleving, meent Jochemsen. „Deze vertegenwoordigers van de islam pleiten voor een respectvolle dialoog binnen de kaders van de rechtsstaat. Dat achten wij winst. In onze steeds kleiner wordende wereld zijn dit soort signalen vanuit de islam waardevol.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer