Politiek

’CDA–kroonprins’ luistert naar z’n vriendin

DEN HAAG (ANP) – Hij had het naar zijn zin als Europarlementariër, maar kwam naar Den Haag om het fileleed op te lossen. Maar als minister maakt hij niet meer mee hoe bijvoorbeeld de onder hem begonnen aanleg van extra rijstroken en de aangekondigde kilometerheffing zullen uitpakken. Eurlings is niet langer beschikbaar voor de CDA–lijst.

11 March 2010 18:49Gewijzigd op 14 November 2020 10:04

Eurlings (36) gaf de laatste tijd herhaaldelijk aan dat hij zijn vriendin en familie wel erg weinig zag sinds hij in 2007 minister Verkeer en Waterstaat werd. Hoewel hij algemeen werd gezien en genoemd als de kroonprins van het CDA, hield hij de boot af. Zelf wilde hij trouwens liever de boekjes ingaan als degene die twee keer meer asfalt liet aanleggen dan eerdere kabinetten.Hoezeer hij ook op zijn gemak leek tussen weerbarstige dossiers als kilometerheffing, NS, Betuwelijn, HSL of het ontbrekende stukje snelweg A4 door Midden–Delfland, het was echt nog geen uitgemaakte zaak. „Als het aan mijn vriendin ligt, gaat het niet gebeuren", luidde steevast zijn antwoord op de vraag of hij premier wilde worden.

De afgelopen tijd stak Eurlings zoals hij zelf aangaf, zijn nek uit voor de kilometerheffing. Voorgangsters als Neelie Kroes, Hanja Maij–Weggen en Annemarie Jorritsma lukte het niet om andere vormen van ’beprijzing’ als tolpoortjes in te voeren. Voor het kabinet onlangs viel, was nog een Kamermeerderheid voor het invoeren van de kilometerheffing, maar binnen zijn eigen partij bleven er gemengde gevoelens.

Hij gaf eerder aan dat het volgens hem nog maar de vraag is of de plannen met de kilometerheffing onder een volgend kabinet overeind blijven. Maar de ’CDA–kroonprins’ liet niet na te benadrukken dat met organisaties als de ANWB, de milieubeweging en werkgevers aan het voorstel is gewerkt. Er was dus steun voor. De ANWB, een belangrijke belangenorganisatie, peilde onlangs de mening van weggebruikers over de ’kilometerbeprijzing’. De uitkomst daarvan moet in april aan de minister en de Tweede Kamer worden aangeboden. Eurlings liet bij het begin van de peiling weten dat die zwaar zou wegen bij het besluit om deze plannen door te zetten.

Jong, charmant, bevlogen en intelligent. De Limburger wordt al jaren gezien als rijzende ster binnen het CDA. Hij werd beschouwd als mogelijke opvolger van Balkenende. Camiel Martinus Petrus Stephanus Eurlings kreeg politiek met de paplepel ingegoten. De achtjarige Camiel ging al kijken bij de gemeenteraad in Valkenburg aan de Geul. Na actief te zijn geweest in de gemeenteraad (1994–1998), de Tweede Kamer (1998–2004) en het Europees Parlement (2004–2007), vertrekt hij in 2010 dus als minister.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer