Oud-kanselier Schmidt zegt ook nee tegen oorlog
De Duitse oud-bondskanselier Helmut Schmidt verwacht dat de invloed van de Verenigde Naties een flinke klap heeft opgelopen, nu de VS een oorlog gaan beginnen tegen Irak zonder een toestemmende resolutie van de VN-veiligheidsraad.
Hij zei dat woensdag tijdens een jongerendebat in Kerkrade.
„Ik wil niet pessimistisch zijn, maar als je over tien jaar terugkijkt op 2003 zul je zien dat de invloed van de VN wezenlijk gereduceerd is. Wat de VS nu doen, kunnen anderen in de toekomst ook”, zei Schmidt.
De voormalig kanselier was het hartgrondig met de huidige kanselier Schröder eens, dat er volmondig nee gezegd moest worden tegen een oorlog. Schmidt vindt dat een preventieve oorlog nooit in overeenstemming met mensenrechten gevoerd kan worden.
„Europa zal moeten knokken om een gezamenlijke buitenlandse politiek te kunnen voeren. De wereldbevolking groeit hard, vooral in het Midden-Oosten en Afrika. Er is steeds minder plaats op deze aardbol, wat tot botsingen tussen bevolkingsgroepen leidt. Het kleine Duitsland of het kleine Frankrijk kan in de toekomst niet alleen tegen de rest van de wereld op”, verklaarde hij. Alleen als de EU zich kan handhaven en zich verder kan ontwikkelen, vermoedt Schmidt, dat in deze contreien deze eeuw geen oorlog zal komen.
Helmut Schmidt krijgt woensdagavond de Martin Buber-plaquette. Die wordt voor het eerst uitgereikt in het kader van het grensoverschrijdende culturele festival Euriade aan personen uit het politieke of maatschappelijke leven die zich verdienstelijk hebben gemaakt in overeenstemming met „het dialogische principe” van de Joodse filosoof Martin Buber. Dit principe is vooral gebaseerd op communicatie tussen bevolkingsgroepen.