Tij voor kernenergie kan keren
BORSELE (ANP) - Al het hoogradioactieve afval dat de kerncentrale Dodewaard in een bedrijfstijd van 28 jaar veroorzaakt heeft, past op één dieplader en die gaat het binnenkort gaat afleveren bij Covra, de Centrale Organisatie voor Radioactief Afval in het Zeeuwse Borsele. Covra greep die gebeurtenis woensdag aan om de buitenwereld duidelijk te maken dat het berekend is op meer kernafval uit Nederlandse centrales in de komende jaren.
De kernenergiecentrale Dodewaard werd in 1997 uit bedrijf genomen. De relatief kleine centrale was economisch geen succes. Dodewaard werd niet alleen gebouwd om stroom te leveren, maar ook om in Nederland ervaring op te doen met deze vorm van energie. Toen Dodewaard werd gesloten, speelde mee dat het draagvlak voor kernenergie in de samenleving flink was afgenomen.Maar het tij lijkt te keren. Inmiddels is besloten dat de veel grotere kerncentrale in Borsele niet in 2014 zal sluiten, maar pas in in 2033.
Bovendien heeft het Zeeuwse energiebedrijf Delta vorig jaar een begin gemaakt met de procedure die nodig is om een vergunning te krijgen voor de bouw van een tweede centrale, die vijf keer zo groot zou moeten worden als de bestaande centrale in Borsele. Regeringspartij CDA had toen al laten weten er geen probleem mee te hebben als zo’n vergunning zou worden aangevraagd. De PvdA, drie weken geleden nog de regeringspartner van het CDA, blokkeerde de bouw van een nieuwe kerncentrale in deze kabinetsperiode.
Directeur Hans Codée van Covra liet zich niet uit over politiek, toen hij woensdag de pers verwelkomde in zijn bedrijf, dat volledig in handen is van de Staat. Wel maakte hij duidelijk dat er voorlopig nog genoeg ruimte is om hoogradioactief afval op te slaan in het Habog, het Hoogradioactief Afval Behandelings- en Opslaggebouw.
Ook biedt het bedrijfscomplex volop ruimte voor uitbreiding van de opslagcapaciteit. De financiering hoeft dan geen probleem te zijn. Bij hem geldt het principe „de vervuiler betaalt”. Als een grotere capaciteit van de opslag nodig is voor de kerncentrale Borssele zal de eigenaar daarvan linksom of rechtsom opdraaien voor de kosten, aldus Codée.
Covra heeft als taak om al het radioactieve afval dat in Nederland vrijkomt, op te slaan. Bij hoogradioactief afval van kernenergie gebeurt dat pas na jaren. De splijtstofelementen, die in het hart van de kerncentrale de brandstof bevatten, gaan na gebruik naar een zogeheten opwerkingsfabriek in het buitenland, en pas daarna terug naar Nederland. Zo ging het afval van Dodewaard naar het Britse Sellafield. Daar werden uranium en plutonium, stoffen die hergebruikt kunnen worden in kerncentrales, uit het afval gehaald, voordat het een dezer dagen terugkomt naar Nederland.
Dat afval is dan al opgenomen in een structuur van glas en dat zit dan weer verpakt in 28 stalen cilinders van ongeveer 180 liter. In totaal gaat het om vijf kubieke meter die moet worden opgeslagen bij Covra. De kerncentrale Borssele doet er niet 28 jaar over, maar vier jaar, om zo’n hoeveelheid bij elkaar te krijgen.