Sarkozy voor brede inzet kernenergie
Ontwikkelingslanden moeten kernenergie omarmen en rijke landen moeten daartoe geld uitlenen. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy maandag gezegd tijdens de opening van een internationale conferentie in Parijs over de toekomst van kernenergie.
De president keerde zich fel tegen landen die ‘vals spelen’ en de technologie misbruiken om wapens te maken. Volgens Sarkozy is kernenergie nodig om wereldwijde doelstellingen met betrekking tot de klimaatverandering te halen. Hij wil dat Frankrijk, dat voor de elektriciteitsbehoefte grotendeels van kernreactors afhankelijk is, een wereldwijde uitbreiding van kernenergie gaat leiden.Op een moment dat er angst bestaat voor nucleaire proliferatie en vraagtekens worden gezet bij het atoomprogramma van Iran, zei Sarkozy dat de internationale gemeenschap „standvastig moet zijn in het verzet tegen die landen die de standaarden voor collectieve veiligheid schenden.” „Iemand die vals speelt heeft niet dezelfde rechten als een eerlijk mens”, aldus Sarkozy.
De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, noemde Iran en Noord-Korea apart en waarschuwde dat hun nucleaire activiteiten veiligheidsrisico’s vormen voor de wereldwijde gemeenschap. „Alle landen hebben het recht op civiel gebruik van kernenergie (…) maar wat Europa betreft valt er niet te onderhandelen over naleving van de striktste veiligheids- en non-proliferatieregels.”
Barroso riep de wereld ertoe op de nieuwe veiligheidsregels omtrent kernenergie van de Europese Unie te volgen. Deze nieuwe regels maken overtreding bij wet strafbaar. In 2009 bereikte de EU een akkoord met het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) over nucleaire veiligheidsnormen. De normen gelden bijvoorbeeld voor het verwijderen van kernafval.
Israël kondigde vandaag op de conferentie in Parijs aan samen met Arabische buurlanden kerncentrales te willen gaan bouwen. „De bouw van een kernreactor om energie op te wekken zal Israël in staat stellen om onafhankelijk te worden op het gebied van energievoorziening”, aldus de Israëlische minister voor Nationale Infrastructuur, Uzi Landau. Hij voegde daaraan toe dat Israël „kernenergie altijd heeft overwogen als gedeeltelijke vervanging van de afhankelijkheid van steenkool.”
Kerncentrales moeten Israël niet alleen helpen om de energievoorziening veilig te stellen, maar ook om de opwarming van de aarde tegen te gaan door het gebruik van fossiele brandstoffen te beperken. De centrales zullen aan de strengste veiligheidsmaatregelen voldoen, zei Landau.
Israël speelt al jaren met het idee om kernenergie op te wekken. In 2007 zei een van de voorgangers van Landau dat hij werkte aan een plan voor een kerncentrale in de Negev. Frankrijk hielp Israël in het begin van de jaren vijftig bij de bouw van een kernreactor in Dimona.