Extra beveiliging voor ambassades
De beveiliging van diplomaten en ministers is opgevoerd nu een oorlog met Irak onafwendbaar lijkt te zijn. Ook een aantal gebouwen, waaronder ambassades, wordt sinds dinsdag extra bewaakt.
De gemeente Den Haag heeft de ventweg op het Lange Voorhout, waarlangs de ambassades van Groot-Brittannië en Spanje zijn gevestigd, afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Op de hoofdrijbaan richting Parkstraat is een parkeerverbod ingesteld.
Zo’n verbod was al van kracht op het Korte Voorhout, waar de Amerikaanse ambassade is gevestigd.
De maatregelen zijn genomen op last van burgemeester Deetman in samenspraak met de politie. De politie Haaglanden houdt de komende dagen rekening met demonstraties in verband met de crisis rond Irak.
De beveiliging van kwetsbare personen en gebouwen wordt geregeld vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken. Daar zetelt het Nationaal Coördinatiecentrum (NCC), een knooppunt van informatie voor ministeries en allerlei overheidsdiensten zoals politie, brandweer en veiligheidsdiensten.
Aan de draaiboeken voor extra veiligheidsmaatregelen tijdens een nieuwe Golfoorlog is maanden gewerkt. Het NCC heeft een lijst opgesteld van gebouwen die mogelijk doelwit van aanslagen zijn. Het gaat met name om luchthavens, ambassades, tunnels, olieraffinaderijen en chemische installaties. Als er aanwijzingen zijn voor aanslagen, wordt de beveiliging van deze objecten opgevoerd. Op dit moment is daarvan geen sprake.
Tevens is er rekening mee gehouden dat de energievoorziening in gevaar komt. Autoloze zondagen en verlaging van de maximumsnelheden behoren tot de mogelijkheden. Ook is vastgelegd wie voorrang krijgen bij de benzinedistributie als de aanvoer van olie zou stagneren.
Als militaire deskundigen gelijk krijgen en de oorlog niet langer dan enkele weken duurt, hoeven geen maatregelen te worden getroffen. Ons land is aangesloten bij het Internationaal Energie Agentschap (IEA), dat zorg draagt voor een strategische oliereserve. Daarmee kunnen de dertig aangesloten leden het minstens drie maanden uitzingen als de toevoer droog zou komen te liggen.
Minister Van der Hoeven van Onderwijs heeft de afgelopen dagen onderwijsinstellingen gewaarschuwd voor eventuele spanningen die een aanval op Irak kan veroorzaken. In brieven wijst ze erop dat het van belang is om geweld, agressie en polarisatie te voorkomen.
In de wereld van basis-, middelbaar en beroepsonderwijs zijn al de nodige initiatieven genomen. Zo heeft onderwijsadviesbureau APS tips voor onderwijspersoneel op internet gezet. Er zijn speciale lespakketten beschikbaar op Kennisnet.
Hogescholen en universiteiten kregen eerder deze maand al een brief waarin de minister hen vroeg hun crisisplannen aan te passen. Volgens de minister zijn er geen aanwijzingen voor concrete dreigingen in het hoger onderwijsveld, maar de instellingen moeten wel voorbereid zijn op extra risico’s. Ze noemt terroristische dreiging en bommeldingen. Ook bestaat de kans op politieke, religieuze of raciale onrust onder studenten. Zelfs gijzelingen, aanslagen en bioterreur sluit ze niet uit.
Minister Nawijn van Vreemdelingenzaken en Integratie heeft beloofd alles te zullen doen om de veiligheid van moskeebezoekers te garanderen. Hij had dinsdag een gesprek met het Landelijke Overleg Minderheden (LOM) over de gevolgen van een oorlog in Irak. Het LOM pleitte voor extra veiligheidsmaatregelen om minderheidsgroepen met een islamitische achtergrond te beschermen.