Kerk & religie

Bush weigert met kerken te spreken over Irak-crisis

President Bush heeft alle uitnodigingen van de Amerikaanse kerken voor een gesprek over de Irak-crisis naast zich neergelegd. De delegatie van Amerikaanse kerkleiders die eerder met de Britse premier Blair sprak, klopte tevergeefs op de deur van het Witte Huis.

ANP
19 March 2003 09:37Gewijzigd op 14 November 2020 00:12

Eind vorige week kreeg Jim Wallis van de Sojourners-beweging (christenen voor gerechtigheid en vrede), die namens de delegatie een afspraak met Bush probeerde te maken, een telefoontje van het Witte Huis. De boodschap daarvan was dat de president niet meer van plan was ontmoetingen te hebben, meldde The New York Times gisteren.

Met uitzondering van de conservatieve baptisten (Southern Baptist Convention) hebben alle grote kerken in Amerika zich zeer terughoudend opgesteld over een oorlog tegen Saddam Hussein, zegt ds. Clifton Kirkpatrick, de hoogste functionaris van de Presbyteriaanse Kerk. Met vertegenwoordigers van de Episcopaalse (Anglicaanse) Kerk, de Verenigde Methodistenkerk, waarvan Bush belijdend lid is, en de Amerikaanse Baptistenkerk behoorde hij tot de delegatie die met Blair sprak.

De groep had een alternatief voor een oorlog tegen Saddam Hussein. De Veiligheidsraad zou een internationaal tribunaal moeten instellen om de Iraakse president en zijn trawanten wegens misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden te berechten. Zo’n aanklacht zou een signaal zijn dat zijn leiderschap geen toekomst heeft. Een tweede punt was de intensivering van de wapeninspecties. Verder moeten de Verenigde Naties meewerken aan de oprichting van een democratisch Irak na de val van Saddam. Ook zou er op grote schaal humanitaire hulp voor de Iraakse bevolking moeten komen.

„Wij zijn geen deskundigen op het gebied van internationale politiek”, erkent Kirkpatrick in de Times. „Maar dit zijn punten die het waard waren nader onderzocht te worden.”

Als enige hoge kerkelijke functionaris sprak pauselijk gezant Pio Laghi met president Bush, overigens op aandringen van paus Johannes Paulus II. De woordvoerder van het Vaticaan zei gisteren dat de Verenigde Staten „een grote verantwoordelijkheid tegenover God en tegenover de geschiedenis” op zich hebben genomen met het ultimatum van Bush aan Saddam om de macht op te geven op straffe van militair ingrijpen door de VS.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer