Aanpassing AWGB gaat voorlopig niet door
De Tweede Kamer heeft de wijziging van de enkelefeitconstructie in de Algemene wet gelijke behandeling donderdag, zoals verwacht, controversieel verklaard.
Dat betekent dat de behandeling ervan is uitgesteld tot er een nieuwe Kamer is gekozen en een nieuw kabinet is aangetreden.Het kabinet had voorgesteld de huidige enkelefeitconstructie te schrappen. Die stelt dat bijzondere scholen geen medewerkers mogen ontslaaan vanwege het enkele feit dat iemand homo is of een homoseksuele relatie heeft, maar wel als er bijkomende omstandigheden zijn.
Daarvoor in de plaats zou een door de Raad van State ontworpen formulering komen die voor het orthodox-christelijk onderwijs eerder gunstiger dan ongunstiger is.
Kamerlid Anker van regeringspartij ChristenUnie maakt zich niet direct zorgen dat die verbetering nu van de baan is. De Europese regels die Nederland tot de wijzinging hebben aangezet, blijven gelden, stelt hij. „De wereld verandert niet zomaar met deze controversieelverklaring.”
De Kamer heeft donderdag de behandeling van het JSF-project op de groslijst van controversiële onderwerpen geplaatst. CDA, VVD, SGP en ChristenUnie vinden het niet verantwoord om dit voorjaar al een beslissing te nemen over de aanschaf van een tweede testtoestel. De PvdA wilde wel blijven spreken over de opvolger van de F-16.
De zogeheten villabelasting die mensen met een huis van boven de 1 miljoen euro zouden moeten betalen, wilde de Kamer ook controversieel verklaren. Maar PvdA-Kamerlid Tang heeft het kabinetsplan in een initiatiefwetsvoorstel overgenomen, waardoor de Kamer er toch over kan spreken.
De uniformering van loonstrookjes gaat voorlopig in de ijskast. De Kamer wil wel het beloningsbeleid in de financiële sector gewoon behandelen, inclusief de plannen om de minister van Financiën het recht te geven om ten onrechte toegekende bonussen in die sector terug te draaien.
Minister Klink van Volksgezondheid mag van de Kamer niet verder met zijn voorstel om de Drank- en horecawet zodanig aan te passen dat gemeenten mogen experimenteren met een leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop van alcohol. De Kamer wil ook niet dat er knopen worden doorgehakt over de tarieven van de medisch specialisten, over de rookvrije horeca, wijziging van de AWBZ, het geneesmiddelenbeleid en orgaandonatie.
De Kamer gaat door met het eigen onderzoek naar de jeugdzorg, maar wil in principe geen voorstellen meer behandelen van minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) om de problemen in de jeugdzorg aan te pakken.
Over de ontwikkeling van de Amsterdamse Zuidas spreken Kamer en kabinet ook niet meer.