Computerbeurs Cebit; wegwijs voor de ict’er
Ict-beurs Cebit in Hannover ging dinsdag van start: Twintig beurshallen vol computers, consumentenelektronica, software en gadgets. Te groot om in één dag aan te doen. Cebit lijkt te floreren, maar het lijdt. Niet alleen onder de crisis, maar ook onder concurrerende beurzen.
Bondskanselier Merkel van Duitsland en de Spaanse premier Zapatero –Spanje is partnerland van Cebit– gaven maandagavond het startsein voor Cebit en spraken mooie woorden over de rol van ict in het herstel van de kwakkelende economie. Of Cebit daarvan een graantje meepikt, is maar de vraag.Ernst Raue, directielid van Deutsche Messe, stak maandag nog de loftrompet over Cebit: „De beurs begint precies op het juiste moment. Sommige segmenten van de ict-branche krabbelen weer op na anderhalf jaar tegenslag. Natuurlijk heeft de ict nog wel te kampen met de economische crisis, maar dat beïnvloedt Cebits aantrekkingskracht niet.”
De harde cijfers ondersteunen de houding van Raue niet. De beurs kampt voor het tweede achtereenvolgende jaar met teruglopende exposantencijfers. Waren er in 2009 nog 4300 bedrijven present in Hannover, dit jaar tonen 4157 exposanten uit 68 landen hun laatste snufjes. In 2008 lag het aantal exposanten nog op 5845.
Street View
Ondanks de crisis wist de organisatie toch 300 bedrijven naar de beurs te krijgen die er nog niet eerder vertegenwoordigd waren, waaronder Google. De zoekmachinegigant probeert er interesse te kweken voor Google Street View, die de internetgebruiker de mogelijkheid biedt panorama-foto’s te bekijken op straatniveau. In Nederland is de dienst al geruime tijd beschikbaar; in Duitsland nog niet. Om de Duitse burger alvast te laten wennen aan het idee van fotograferende auto’s, staan drie Opel Astra’s met grote camera’s opgesteld in de Googlestand. Zes kunstschilders maken van de zwarte bolides een veelkleurig geheel.
Cebit biedt voor elk wat wils. Geïnteresseerden in zakelijke ict kunnen terecht in de hallen met de strak-in-het-pak-mannen. Zakenlui doen er in alle rust hun ding.
Een totaal andere sfeer hangt er in hal ”Intel Extreme Masters”. Daar zijn het gamers die maar niet achter hun computer weg te slaan zijn.
Op het gebied van consumentenelektronica zijn het vooral Aziaten die producten en diensten aan de man proberen te brengen. E-readers lijken dit jaar de trend te worden. In alle soorten en maten zijn ze beschikbaar. Met sommige zijn alleen digitale boeken te lezen, met andere kan de gebruiker ook internetten.
Toch zal Cebit dit jaar voor geïnteresseerden in consumentenelektronica waarschijnlijk een tegenvaller zijn. Steeds meer grote aanbieders, vooral op het gebied van mobiele telefonie, lijken de beurs in Hannover de rug toe te keren. Het Duitse T-Mobile dat op Cebit tijdens vorige edities een thuiswedstrijd speelde en een halve hal bestreek, is er dit jaar alleen nog op beperkte schaal voor businessklanten. Ook Vodafone richt zich alleen nog op de zakelijke gebruiker. Blackberry is dit jaar helemaal niet meer te zien.
Reden? Concurrerende beurzen die meer gespecialiseerd zijn, zoals het Mobile World Congress in Barcelona dat zich richt op mobiele telefonie en consumentenelektronica IFA in Berlijn, krijgen de voorkeur boven Cebit.
Groene it
Net als vorige jaren staat Green IT weer volop in de schijnwerpers. Vermindering van energieverbruik is niet moeilijk, is goed voor het milieu en levert geld op, is de centrale boodschap. Een paar hallen verderop trekt niemand zich wat aan van dat verhaal. Fanatieke gamers willen snelle computers die geen last krijgen van oververhitting. Grote systeemkasten compleet met buizen voor koelwater hebben ze nodig. Dat de apparaten energieslurpers zijn, vindt geen van de gamers een probleem. Alle aandacht voor Green IT ten spijt.