Kamer: CO2-opslag Barendrecht aanhouden
DEN HAAG (ANP) – Demissionair minister Van der Hoeven van Economische Zaken mag van de Tweede Kamer nog geen vergunning verlenen aan de CO2–opslag in Barendrecht. Dat bleek dinsdag tijdens een vergadering in de Tweede Kamer. De proef in de Zuid–Hollandse gemeente is bedoeld als opmaat naar massale CO2–opslag in Noord–Nederland.
Tijdens de vergadering beslisten Kamerleden die gaan over economische onderwerpen welke zaken nog mogen worden behandeld door het demissionaire kabinet. Andere onderwerpen werden door de Kamerleden genomineerd als potentieel controversiële onderwerpen. Of ze echt controversieel worden verklaard, blijkt volgende week in een stemming.De opslag in Barendrecht mag van de Kamer nog worden behandeld. Wel eiste de Kamer de toezegging dat de minister tot die tijd geen vergunningen verleent voor de opslag. De opslag van het broeikasgas onder een woonwijk, om klimaatdoelstellingen te halen, ligt gevoelig. Zowel bij bewoners van Barendrecht, als in de politiek. De inwoners maken zich zorgen over hun veiligheid en vrezen dat hun huis in waarde daalt.
In principe heeft het voormalige kabinet aan Shell toestemming gegeven voor de opslag, maar de Kamer heeft nog vragen uitstaan bij de minister over de voorwaarden waaronder dit gebeurt.
Of het demissionair kabinet beperkingen mag stellen aan de koopzondag is een vraag waarover de Eerste Kamer zich buigt. Maar tijdens de vergadering in het parlement kwam het onderwerp ook aan bod. GroenLinks en D66 bereiden een initiatiefwetsvoorstel voor waarin wordt geregeld dat gemeenten zelf kunnen beslissen of winkels op zondag open mogen. De VVD stelt dat dit moet worden overgelaten aan de winkelier.
Vorige week zei voormalig staatssecretaris van Economische Zaken Heemskerk al dat hij hoopte dat het onderwerp controversieel zal worden verklaard. Als staatssecretaris had de PvdA’er het inititatief, volgens hem een paradepaardje van de ChristenUnie, binnen de coalitie gesteund uit „loyaliteit”.
Nieuwe wetgeving rondom een fonds dat investeringsprojecten financiert, bijvoorbeeld voor wetenschappelijk onderzoek, werd door de Kamer genomineerd om controversieel te worden verklaard. Momenteel wordt dit fonds, het FES, gefinancierd met een vast percentage van 40 procent van de aardgasbaten. In het voorstel zou dit percentage variabel worden.