Meer roomse internaten in opspraak
’s-HERTOGENBOSCH – De Konferentie Nederlandse Religieuzen beraadt zich op een breder onderzoek naar seksueel misbruik in internaten nu meer instellingen in opspraak zijn.

De Konferentie Nederlandse Religieuzen beraadt zich op een breder onderzoek naar seksueel misbruik in internaten nu meer instellingen in opspraak zijn.Dat zegt secretaris Patrick Chatelion Counet van de organisatie desgevraagd in reactie op berichtgeving en persoonlijke verhalen in de Volkskrant dinsdag. Vorige week raakte de congregatie van de salesianen van Don Bosco in ’s-Heerenberg in opspraak. Paters zouden in het Don Ruaklooster in de jaren zestig en zeventig zeker drie kinderen hebben misbruikt.
Steeds meer rooms-katholieke internaten worden beschuldigd van misbruik, zo meldt de Volkskrant. Bij het dagblad hebben zich gisteren tien mensen gemeld met ervaringen van verkrachting of aanranding. In alle gevallen gaat het om aanrandingen die veertig tot vijftig jaar geleden zouden hebben plaatsgevonden. Een van hen is Heiner Holman (57) uit Hardegarijp, die vertelt dat je als jongetje van 12, 13 jaar nergens heenkon met je verhaal: „Pap, pater K. heeft.” Dan zei je vader: „Dat kan niet, dat is niet waar.” Het waren toch mensen van de Heer, mensen van God. Dat jongetje fantaseert, heette het.”
Counet benadrukt dat slachtoffers zich dienen te melden bij de instelling Hulp & Recht van de Rooms-Katholieke Kerk. Daar zijn vanaf zaterdag tot dinsdag in totaal 34 meldingen van mogelijk seksueel misbuik binnengekomen. Dat heeft de secretaris van het bestuur, Maria ter Steeg, dinsdag laten weten. Het gaat het om verschillende meldingen. Zo krijgt Hulp & Recht verhalen binnen van persoonlijke ervaringen met misbruik, maar ook berichten van mensen die hebben gehoord of gezien dat er misbruik heeft plaatsgevonden in rooms–katholieke instellingen, zoals internaten en seminaries. Volgens Herman Spronck, pater en overste van de salesianen in Nederland zal het „een ontzaglijke klus worden om een algemeen onderzoek te doen naar het misbruik binnen verschillende rooms-katholieke instellingen.”
Morgen vergadert de Konferentie Nederlandse Religieuzen. Dan wordt bekeken of een breder onderzoek komt.
Wereldwijd misbruik in RK–kerk
VATICAANSTAD (ANP) – In Nederland melden zich steeds meer mensen als slachtoffers van misbruik binnen katholieke instellingen. De meeste meldingen hebben betrekking op de jaren vijftig tot zeventig van de vorige eeuw. De Rooms–Katholieke Kerk kwam de laatste jaren wereldwijd in opspraak door duizenden gevallen van seksueel misbruik die jarenlang waren verzwegen. Een aantal van de meest in het oog springende landen:
DUITSLAND: De meest recente zaak speelt in Duitsland. Begin 2010 maakte de rector van het gerenommeerde Canisiusgymnasium van de jezuïeten in Berlijn bekend dat twee paters die als leraar aan de onderwijsinstelling verbonden waren, zich in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw aan talrijke leerlingen hadden vergrepen. Inmiddels zijn ook andere rooms–katholieke scholen en andere instellingen beschuldigd.
IERLAND: Uit een rapport dat in mei 2009 werd gepubliceerd, bleek dat tot in de jaren negentig lichamelijke en geestelijke mishandeling schering en inslag waren in scholen en tehuizen die door katholieke geestelijken werden geleid. De kinderen werden verkracht, geslagen, tot arbeid gedwongen of op een andere manier misbruikt. Ook pleegouders, vrijwilligers en werkgevers maakten zich schuldig.
VERENIGDE STATEN: Sinds 2002 wordt de Amerikaanse Rooms–Katholieke Kerk geplaagd door schandalen over seksueel misbruik door priesters. In dat jaar werd bekend dat een aantal priesters van het aartsbisdom Boston zich aan kinderen of andere gelovigen had vergrepen. Daarna heeft vrijwel elk bisdom in de Verenigde Staten ermee te maken gekregen. De daden van de priesters hebben bisdommen en religieuze ordes en congregaties miljoenen gekost. Ook in andere landen waren er miljoenenclaims van slachtoffers.
AUSTRALIE: Paus Benedictus XVI bood in 2008 tijdens een bezoek aan Australië zijn excuses aan voor seksueel misbruik van Australische kinderen door katholieke geestelijken, net zoals hij eerder onder meer in de VS had gedaan. Het precieze aantal slachtoffers van misbruik in Australië is onbekend. Volgens activisten zijn het er duizenden.