Binnenland

Station Rotterdam krijgt vorm

Het Rotterdamse Centraal Station, dat in 2013 klaar moet zijn, begint langzaam vorm te krijgen.

ANP
2 March 2010 08:46Gewijzigd op 14 November 2020 09:59
De eerste perrons van het Centraal Station in Rotterdam zijn op de schop gegaan en krijgen in de komende zes maanden een roestvrijstalen dak, ondersteund door grote stalen kolommen. Foto ANP
De eerste perrons van het Centraal Station in Rotterdam zijn op de schop gegaan en krijgen in de komende zes maanden een roestvrijstalen dak, ondersteund door grote stalen kolommen. Foto ANP

De eerste perrons zijn op de schop gegaan en krijgen in de komende zes maanden een roestvrijstalen dak, ondersteund door grote stalen kolommen.Onder anderen verkeersminister Eurlings (CDA) en de Rotterdamse wethouder Vervat van Vervoer gaven maandag het startsein voor de bouw van de nieuwe ov-terminal.

Reizigers kijken al jaren tegen een bouwput aan, die tot nu toe aan de oppervlakte weinig verandering liet zien.

De ov-terminal wordt in zes fases gebouwd, waarbij steeds een paar sporen worden aangepakt. Elke fase duurt ongeveer een halfjaar. „Stukje voor stukje krijgt de nieuwe terminal vorm”, aldus projectmanager Eric van der Meer van ProRail OV Terminal. Een deel van het dak wordt van roestvrijstaal, het grootste gedeelte wordt van glas.

Het nieuwe Centraal Station, waarvan de bouw ongeveer 660 miljoen euro gaat kosten, moet ruimte gaan bieden aan een veelvoud van het aantal reizigers per dag dat nu via Rotterdam reist, ongeveer 110.000. In 2025 moeten dat er dagelijks ongeveer 320.000 zijn, aldus de verkeersminister.

Rotterdam zal als enige NS-station op de gevel aan de voorkant alleen de woorden ”Centraal Station” hebben staan. De letters zijn afkomstig van het in de jaren vijftig gerealiseerde stationsgebouw van architect Sybold van Ravensteyn. Naast de oude letters zal ook de klok van het oude station weer op de voorgevel prijken.

Het nieuwe knooppunt wordt voorzien van de modernste snufjes.

Zo zal de verlichting waarschijnlijk werken op energie van zonnecellen in het glas van de overkapping. Daarvoor is nog wel extra geld nodig. „Eind maart valt daarover de beslissing”, aldus Van der Meer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer