„Pak Marokkaanse overlast hard aan”
Burgemeester Van den Bosch van Zaltbommel is de intimidatie door Marokkaanse jongeren meer dan beu. Hij roept de regering op de overlast via speciale wetgeving een halt toe te roepen.
In een vraaggesprek met het Binnenlands Bestuur spreekt de burgemeester van een landelijke veiligheids- en leefbaarheidscrisis.Van den Bosch verwijt het kabinet en de landelijke politiek dat ze niets doen aan deze crisis op straat. „Ik erger me wild. Er wordt al maanden gepraat over Irak en Afghanistan, terwijl er aan een veel groter probleem niets wordt gedaan.”
De inwoners van Zaltbommel zouden het vertrouwen in de overheid kwijt zijn en zich in de steek gelaten voelen. „Ik vind het heel belangrijk dat mensen stemmen, maar ik begrijp het als ze het niet meer doen. De mensen zijn de intimidatie van die Marokkaanse jongens zat. Laten we de straat terug veroveren. Pak het tuig keihard aan.”
Inwoners van de Gelderse stad durven geen aangifte te doen, hoorde Van den Bosch regelmatig op zijn spreekuur. Hij merkte dat zelfs de politie huiverig is om Marokkanen op te pakken als ze niet 100 procent zeker weten dat er een bewijsbare zaak is.
De huidige aanpak voldoet niet in de ogen van de burgemeester. Hij pleit daarom voor speciale wetgeving voor jongens die de straat onveilig maken. „Nu zit zo’n jongere drie dagen in de cel. Hij houdt zijn mond, de politie kan niks en de verdachte gaat weer de straat op. Met alle gevolgen van dien voor de aangever.”
Van den Bosch schetst de situatie in zijn gemeente: „Zaltbommel telt zo’n vijftig vervelende Marokkaanse jongens, van wie twintig harde kern en dertig meelopers. Met de overige duizend Marokkanen zijn geen problemen.”
De groep raddraaiers gaat ver. „Intimidatie, geweld, ernstige overlast. Er gebeurt veel meer dan alleen maar „hoer” roepen tegen vrouwen. We hebben ook enkele loverboys, bijna allemaal van Marokkaanse afkomst. Ik hoor geruchten dat die ook al opduiken bij de basisscholen. De impact van dit alles is in een plaats als Zaltbommel enorm.”
Eerder dit jaar maakten Marokkaanse jongens amok in Zaltbommel. Ze accepteerden het niet dat twee van hen door de politie in het buurthuis werden gezocht wegens winkeldiefstal. Er ontstonden relletjes.
De burgemeester besloot het buurthuis te ontruimen en werd daarna bedreigd. Hij wordt nog altijd bewaakt.