Duitser vecht voor vrije zondag in EU
In veel Europese landen heeft de zondag een beschermde status. Maar de Duitse christendemocraat Martin Kastler vecht ervoor dat de zondag in de hele EU een vrije dag is.
Het CU-Europarlementslid Peter van Dalen maakte donderdag bekend dat hij via de site www.petervandalen.eu de handtekeningenactie van Kastler gaat ondersteunen. Kastler heeft via zijn free-sunday.eu in twee weken zo’n 4000 ondersteuners geworven. Om effect te krijgen, moet dit uitgroeien tot 1 miljoen. „Dat kan wel tot het najaar duren”, zegt Kastler.Het nieuwe EU-Verdrag van Lissabon biedt burgers de mogelijkheid om met 1 miljoen handtekeningen de Europese Commissie te dwingen een voorstel op de agenda te zetten. Kastler hoopt op deze manier de zondag als vrije dag in de Arbeidstijdenrichtlijn te krijgen. „Tot 1996 stond dat erin, maar door een uitspraak van het Europees Hof in Luxemburg is dat verdwenen”, aldus het rooms-katholieke Parlementslid uit Beieren.
De zondag heeft momenteel in 16 van de 27 lidstaten van de Europese Unie een bijzondere status, vertelt Kastler. „Er zijn zelfs elf landen die hun wetgeving daarvoor in positieve zin hebben aangepast, zoals Tsjechië.”
Volgens Kastler bestaat er onder de EU-bevolking voldoende steun voor zijn voorstel. „Volgens de statistieken is 75 procent van de mensen in alle lidstaten op een of andere wijze christen. Vrijwel overal is de vrije zondag een eeuwenlang cultuurgoed. Dat kun je niet opofferen aan de commercie.”
Maar als men die dag in vrijheid opoffert, wat kunt u daar dan tegen doen?
„Het punt is dat dit veel druk geeft op allerlei mensen. Ik was in de weken voor Kerst ergens en wandelde op zondag van de kerk naar huis. Overal zag ik borden met ”Adventshopping”, hoewel dat allemaal niets met advent te maken had. Die mensen die daaraan meewerken of daar inkopen doen, zijn op dat moment niet bij hun kinderen. Dat heeft me zeer getroffen. Daarom heeft onze campagne als slagzin: Vandaag behoren papa en mama aan ons.”
Wilt u het winkelen op zondag dan verbieden?
„Nee. Het stoort me ook niet als er tijdens een grote tentoonstelling of een volksfeest een paar winkels open zijn. Maar daar moet het dan bij blijven. Het is echter niet goed als de zondag een algemene werkdag wordt. Als we niets doen, gaat het die kant op.”
Welke instrumenten heeft de EU daarvoor?
„Europa gaat niet over de sluitingstijden van de winkels, maar wel over gezondheidswetgeving. Daarvoor moeten er vaste rusttijden zijn. Daarom is het terecht als de zondag in de Arbeidstijdenrichtlijn weer de status als vrije dag krijgt.
Daarnaast heeft de zondag een belangrijk sociaal aspect. Als vader thuis is maar moeder moet werken, heeft het gezin geen gezamenlijke vrije dag. Ik kom uit een traditie waarin de zondag de vrije dag was.”
En de noodzakelijke arbeid, gebeurt die dan nog?
„Zeker. Het werk in de zorg en ook in de auto-industrie moet gewoon doorgaan. Maar als de zondag de status als vrije dag heeft, wordt dat werk ook beter betaald en staat daar extra verlof tegenover.”
Mocht u 1 miljoen handtekeningen binnenhalen, hoe verloopt het dan verder?
„Ik denk dat de Europese Commissie geen digitale opgaven accepteert, dus wij zullen alle mensen moeten aanschrijven met de vraag daadwerkelijk hun handtekening te zetten.
Dan komt de zaak op de bordje van de Hongaarse commissaris László Andor. Vervolgens moet er een voorstel naar het Europees Parlement. Uit het Parlement hoor je meestal de liberale stem, maar er zitten ook veel conservatieve christenen.”
Hoeveel handtekeningen hebt u al?
„Rond de 4000. Maar dit is slechts het begin. Overigens komen er veel reacties uit Nederland. Dat had ik eigenlijk niet verwacht, omdat Nederland bekendstaat om zijn rustige zondagen.”