Binnenland

„Effect internet op postmarkt overdreven”

De massa–ontslagen die TNT Post heeft aangekondigd komen niet doordat de postmarkt last heeft van digitalisering, bijvoorbeeld dat mensen vaker een mailtje sturen dan een brief. De sanering komt vooral doordat het postbedrijf last heeft van concurrenten die mensen tegen te lage lonen laten werken.

ANP
25 February 2010 20:29Gewijzigd op 14 November 2020 09:57

Dat stelde SP–Tweede Kamerlid Gesthuizen donderdag. Zij zegt zich daarbij te baseren op gegevens van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Europese Commissie uit 2009.Op basis van haar eigen onderzoek stelt ze dat voormalig staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken de Tweede Kamer een verkeerde voorstelling van zaken heeft gegeven. „Hij heeft altijd gezegd dat de krimp bij TNT voor twee derde wordt veroorzaakt door digitalisering en voor een derde door liberalisering".

Gesthuizen kwam vorige week hard in aanvaring met Heemskerk over het onderwerp. Zij noemde hem in de Kamer een leugenaar en eiste dat de staatssecretaris informatie zou geven die zijn stelling onderbouwt, op straffe van een motie van wantrouwen. Het debat werd stilgelegd, maar de volgende dag beloofde Heemskerk dat hij de Kamer opnieuw zou informeren.

Bij Economische Zaken, waar de portefeuille van Heemskerk is overgenomen door minister Maria van der Hoeven, wordt de informatie momenteel verzameld, zei een woordvoerder. „Volgende week gaat dat naar de Kamer. Wij hebben het onderzoek van Van Gesthuizen niet gezien, dus reageren we er niet op", aldus de zegsman.

Bij TNT Post dreigen duizenden postbezorgers hun baan te verliezen. Door de liberalisering hebben andere postbedrijven, zoals Sandd en SelektMail, een deel van de markt in handen gekregen. Volgens de SP laten deze bedrijven mensen vooral werken onder stukloon, wat veel goedkoper is dan onder vast contract.

Toen het kabinet de postmarkt liberaliseerde, werden daaraan wel voorwaarden gesteld. Zo moeten de nieuwkomers in de komende jaren steeds meer mensen in vaste dienst hebben. Onlangs stapten Sandd en SelektMail over dat punt naar de rechter, die hun gelijk gaf. Maar het kabinet ging in hoger beroep, dat dient op 15 maart.

Het kabinet, dat momenteel demissionair is, liet al wel weten een ’plan b’ te hebben indien de rechter wederom Sandd en SelektMail gelijk geeft. Zonodig wordt de weg van het Koninklijk Besluit bewandeld, waarmee zaken kunnen worden afgedwongen.

Dat het kabinet er wel werk van maakt om arbeidsrechten op termijn te beschermen, is voor Gesthuizen onvoldoende. „Daar hebben die duizenden mensen bij TNT nu niets aan". Verder wil ze dat de plichten voor nieuwkomers sneller ingaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer