Veerman: Prijs van kip en ei zal stijgen
Minister Veerman (Landbouw) verwacht dat de prijs van kippen en eieren de komende jaren flink zal stijgen. Hij noemt het „onvermijdelijk” dat de kosten van een beter welzijn voor dieren zullen terugkomen in de prijs.
Ook vindt Veerman dat de pluimveesector diervriendelijker moet handelen. „Vleeskippen zakken na zes weken door hun poten onder hun eigen gewicht”, zei hij zaterdag in NRC/Handelsblad. In de hele intensieve sector gaat het volgens hem maar om één ding: de laagste kostprijs. Het hele proces van ei naar slachtkip is hem veel te rationeel geworden. Hij vindt bovendien dat Nederland kippen en eieren uit landen die niet zo netjes met hun dieren omspringen, moet weigeren.
De minister doet na de uitbraak van de vogelpest in Nederland een oproep om de pluimveesector totaal anders te organiseren. Hij vindt dat pluimveehouders er zelf voor moeten zorgen dat zij niet bij de eerste de beste ziekte in de problemen komen. Door de uitbraak van de klassieke vogelpest blijkt nu dat boeren nergens heen kunnen met hun afgemeste kippen en dat de eieropslag al na een paar dagen vol zit.
Afgelopen dagen nam het aantal mogelijk besmette bedrijven opnieuw toe. Met vijf nieuwe aangemerkte agrarische bedrijven erbij stond zondag de teller op 42 verdachte bedrijven. Het gaat om drie pluimveebedrijven in Bennekom, een in Voorthuizen en een in Terschuur. Van 43 pluimveebedrijven in de Gelderse Vallei staat inmiddels vast dat zij besmet zijn.
Minister Veerman sloot verder niet uit dat er bufferzones komen tussen pluimveehouderijen. Als er dan een virus uitbreekt, kan dat minder snel overslaan naar andere gebieden, redeneert de CDA-bewindsman. Zo’n regel is er al voor varkenshouderijen.
Veerman ontving afgelopen dagen positieve reacties op zijn pleidooi voor een beter welzijn voor het pluimvee. J. Wolleswinkel, voorzitter van de Nederlandse Organisatie Pluimveehouderij, kan zich wel vinden in de suggesties van Veerman. „Ook wij willen het welzijn van pluimvee verbeteren.”
Sinds 1999 liggen hier al plannen voor, maar het ontbreekt de sector aan geld om daadwerkelijk zo te gaan werken, aldus Wolleswinkel. „Wij worden bijvoorbeeld helemaal uit de markt geconcurreerd door goedkope producten uit Thailand en Brazilië. En die landen nemen het niet zo nauw met het dierenwelzijn.”
De Dierenbescherming reageerde eveneens positief op het pleidooi van Veerman. Ook het aanbrengen van bufferzones rond pluimveebedrijven juicht de Dierenbescherming toe. „Het is verrassend om dit geluid van deze minister te horen, omdat hij eerder de diervriendelijke impulsen van zijn voorganger Brinkhorst meteen de nek omdraaide”, meldde een woordvoerder.
Veerman kondigde overigens dit weekeinde uitzonderingen aan op het verbod van vervoer van eieren in de vogelpestgebieden. Hij deed dit om problemen met opslag en hygiëne te voorkomen en op te lossen.
Vanaf maandag mogen broedeieren in heel Nederland en binnen de toezichtsgebieden vogelpest, de zogeheten 10-kilometerzones, worden vervoerd. De broedeieren in de toezichtsgebieden moeten wel binnen de zone blijven. Dat geldt ook voor consumptie-eieren. Ze worden afgevoerd naar de eierverwerkende industrie die in de zone is gevestigd.