Aartsvijanden Pakistan en India praten weer
NEW DELHI (ANP) – De aartsvijanden en nucleair bewapende buurlanden Pakistan en India hervatten donderdag het overleg voor het verbeteren van de belabberde onderlinge betrekkingen. Die lagen ruim een jaar lang stil, sinds de terreuraanslagen van eind november 2008 in Mumbai.
Woensdag arriveerde de Pakistaanse secretaris–generaal op het ministerie van Buitenlandse Zaken, Salman Bashir, op de internationale luchthaven van New Delhi, de hoofdstad van India. „Ik ben hier gekomen om onze verschillen te overbruggen en ik ben hoopvol gestemd over een goed resultaat", aldus Bashir, die een vijfkoppige delegatie aanvoert.De topambtenaar spreekt donderdag achter gesloten deuren met zijn Indiase evenknie Nirupama Rao. Goed ingevoerde bronnen stelden woensdag dat er waarschijnlijk geen slotverklaring komt.
Beide landen hopen het vredesproces, waarin tussen 2004 en eind 2008 bescheiden vooruitgang werd geboekt, nieuw leven in te blazen. Pakistan en India voerden drie keer oorlog tegen elkaar sinds ze in 1947 onafhankelijk werden van kolonisator Groot–Brittannië.
Ze ruziën onder meer permanent over de grensregio Kashmir. India en Pakistan houden allebei delen van het betwiste gebied bezet. Daarnaast zijn er conflicten over een reeks andere zaken, zoals het gebruik van water uit rivieren die door beide landen stromen en de aanpak van extremisten. Pakistan en India hebben elkaar er al vaker van beschuldigd dat inlichtingendiensten steun geven aan extremisten die aanslagen plegen op elkaars grondgebied.
India brak het vredesproces met Pakistan af na de terreuraanslagen in de miljoenenstad Mumbai, waarbij 166 mensen stierven. New Delhi stelde dat de daders afkomstig waren uit Pakistan en dat dat land weinig tot niets had gedaan tegen de militanten, die willen dat Kashmir in zijn geheel bij Pakistan wordt gevoegd.
Even was er opnieuw sprake van oorlogsdreiging, maar die verdween vrij snel. In de afgelopen maanden kwamen de partijen nader tot elkaar, daarbij aangespoord door onder meer de Verenigde Staten.