Politiek

„Alleen iemand met gezag kan weifelaar overtuigen”

Veel allochtonen laten de stembus op 3 maart voor wat hij is, blijkt uit peilingen. Christenmigranten op de kandidatenlijst van Christelijk Sociaal Den Haag-SGP moedigen hun achterban aan het omgekeerde te doen.

Van onze verslaggever
24 February 2010 11:31Gewijzigd op 14 November 2020 09:56
Voorzitter A. Fraanje van Christelijk Sociaal Den Haag-SGP. Foto RD, Henk Visscher
Voorzitter A. Fraanje van Christelijk Sociaal Den Haag-SGP. Foto RD, Henk Visscher

Hoeveel allochtone Hagenaars moet je spreken voor je er een vindt die van plan is op 3 maart de stembus te mijden? Bij het Kringloopcentrum aan de Van Musschebroekstraat in het Laakkwartier welgeteld één.„Stemmen? Wie? Ik?” vraagt Ramcharan, de eerste die ’s ochtends op een druilerige dag uit de tweedehandswinkel komt gelopen. „Dat heb ik nog nooit gedaan en ik zal het ook nooit doen.”

Wie wint, grijpt de macht en gebruikt die om zijn eigen zakken te vullen, is de overtuiging van de 37-jarige Surinamer. „Zo ging dat in Suriname, zo gaat dat hier.”

Hij kent ze wel, de verhalen van mensen die hem willen overhalen toch zijn stem uit te brengen op een van de Haagse kandidaten. „Allemaal praatjes”, smaalt hij, voor hij zijn weg vervolgt.

In zijn weigering om te gaan stemmen, staat Ramcharan niet alleen. Sterker nog, twee derde van de allochtone Nederlanders laat volgens onderzoek de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart voor wat ze zijn.

Dat is zuur voor al die partijen die juist alles uit de kast halen om de allochtone volksgunst te winnen. Soms gebeurt dat met methoden die weerstand oproepen, zoals campagne voeren met meertalige verkiezingsposters, lees: Arabisch, of Turks.

Kan niet, zeggen sommige partijen, zoals de VVD in Amsterdam, die besloot een campagne met Turkse en Chinese verkiezingsflyers te staken. Anderen houden voet bij stuk, in Den Haag bijvoorbeeld de Partij van de Eenheid van lijsttrekker Abdurazuq Khoulami. Op een drietalige verkiezingsposter, vastgeplakt aan een bouwvallig pand naast het Kringloopcentrum, zet hij uiteen wat er in Den Haag allemaal moet veranderen. Meer respect, meer werkgelegenheid en stagemogelijkheden voor jongeren én meer gratis parkeergelegenheid.

Sunil (41), woonachtig in de Schilderswijk, deelt de onvrede met zijn landgenoot Ramcharan. Hij gaat op 3 maart wél naar het stemhokje: voor een stem op de PVV. „Weet je nog wat Balkenende ons beloofde? Eerst het zuur, dan het zoet. Terwijl ik hier in armoede leef, stuurt hij het leger naar Uruzgan. Eén chinook kost 65 miljoen euro. Dat betalen wij. Waar is het zoet?”

„Wij hebben er vaak geen weet van welke bagage de migranten in onze stad allemaal uit hun land meenemen”, zegt voorzitter A. Fraanje van Christelijk Sociaal Den Haag-SGP, lijst 16 van de hofstad. „Zo kunnen stadgenoten die afkomstig zijn uit een dictatoriaal regime zich nauwelijks voorstellen dat een verkiezing in een land als het onze eerlijk verloopt. Ik moet ze daar echt van overtuigen. Dan grap ik bijvoorbeeld: Pas als ze ons straks wijs maken dat Den Haag voor 99 procent SGP stemde, is het zeker dat er is geknoeid.”

Onder de Haagse christenmigranten treft Fraanje er ook aan die afhaken, omdat ze menen dat geen van de kandidaten op hun lijst de kiesdrempel van 3000 stemmen zal halen. „Dan is stemmen zinloos, redeneren ze. Als ik uitleg dat alle stemmen op een lijst meetellen, ook die op de nummers 4, 6 of 28, zijn ze verbaasd.”

Ook de christenmigranten op de kandidatenlijst zijn druk doende misverstanden en vooroordelen rond de verkiezingen onder hun landgenoten weg te nemen. Nasef Amin, nummer 4 op de lijst en afkomstig uit Egypte: „Veel van mijn vrienden waren het in Egypte niet gewend om te gaan stemmen. Ze weten dat hier binnenkort gemeenteraadsverkiezingen zijn en vragen mij: Heeft stemmen zin?” Alleen mensen met gezag kunnen weifelaars overtuigen, is Amins inschatting. „Zoals onze pastor van de Egyptische Koptische Kerk.”

Robert Roberts, in zijn vrije tijd medewerker van Ghanese Radio-omroep en nummer 6 op de lijst, is hoopvol gestemd. „Ik spreek het Ghanese volk aan, op feestjes, bijeenkomsten en bij exotische winkeltjes. Daar deel ik ook flyertjes uit. Mensen uit onze kerk reageren enthousiast als ik ze oproep te gaan stemmen, vooral de ouderen. Zij vinden het geweldig om te zien dat de jongere generatie ook voor hun belangen in de politiek wil gaan.”

De mooiste boodschap die zijn achterban hem meegaf? „Dat mensen niet alleen overwegen op ons te stemmen, maar ook dat er wordt gebeden voor ons.” In de afloop van de verkiezingen heeft Roberts alle vertrouwen. „De Afrikaanse gemeenschap gaat voor iets moois zorgen in Den Haag.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer