Balkenende en Bos hakken op elkaar in
Demissionair premier en CDA-leider Balkenende en demissionair vicepremier Bos en PvdA-leider hakten maandag stevig op elkaar in.
Balkenende zei maandagavond tijdens een partijbijeenkomst in Nijmegen dat zijn partij, in tegenstelling tot die van Bos, niet wegloopt voor verantwoordelijkheid: „Nee, het CDA is geen partij van weglopers. Wij zijn geen brekers, geen afbrekers, we willen aan de slag.” De premier vindt dat de PvdA een zware verantwoordelijkheid op zich heeft genomen door op te stappen.Anderzijds was deze stap volgens de CDA-voorman in zekere zin ook onvermijdelijk. Volgens hem was het onderling vertrouwen tussen CDA en PvdA in de achterliggende tijd danig aangetast. Ook al was er een inhoudelijk compromis over Afghanistan bereikt, dat zou dat alleen maar de opmaat zou zijn geweest voor een nieuw conflict.
Volgens Balkenende zou dat onaanvaardbaar zijn: „Zeker met de zware uitdagingen waar Nederland voor staat. Dit land heeft juist behoefte aan daadkracht.” Volgens de CDA-voorman is dit voor Nederland een slecht moment voor een kabinetscrisis. Nederland stond er voor het uitbreken van de financiële crisis goed voor door de hervormingen die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd.
De CDA-leider pleitte voor versterking van de economie, sanering van de overheidsfinanciën en voor een kleinere overheid door vermindering van het aantal ministeries. Verder moet de participatie van burgers aan het arbeidsproces worden vergroot. „Ik maak me liever druk over de vraag of iemand vijf dagen werkt dan over de vraag of iemand een dag naar de moskee gaat.” Balkenende sprak zich uit tegen lastenverzwaringen.
PvdA-leider Bos reageerde fel op het voorstel van Balkenende op het aantal ministeries te verminderen. Op zijn weblog sprak hij van een „welkome draai” van het CDA. „Toen ik het tijdens de kabinetsformatie in 2006/2007 voorstelde was het huis nog te klein. Nu maar hopen dat het CDA nog meer van de PvdA-voorstellen gaat overnemen.”
De SGP-jongeren vinden dat het kabinet terecht is gevallen. „Ministers die ruziënd over straat gaan, zorgden ervoor dat de eenheid ver te zoeken was. Dat is kwalijk”, aldus Jacques Rozendaal, voorzitter van de SGP-jongeren.
Hij vraagt zich af in hoeverre er daadwerkelijk oog was voor de militairen in Afghanistan.
Volgens Rozendaal wilde de PvdA een duidelijk punt maken voor de verkiezingen. „Dit speelden ze bewust heel hard om uit de bus te komen als een daadkrachtige partij. Hun actie werkte echter het tegenovergestelde uit.”
De SGP-jongeren pleiten voor de vorming van een centrumrechts kabinet, waarin CDA en VVD de hoofdrol vervullen. De SGP zou daarin moeten fungeren als „een betrouwbare partner voor het dragen van regeringsverantwoordelijkheid of het leveren van gedoogsteun.”