Binnenland

Onderwijs vreest „parkeerstand” en veel onduidelijkheid

Voor studenten leidt de val van het kabinet alleen maar tot meer onzekerheid. Van een aantal belangrijke dossiers moet nog maar blijken wat een volgend kabinet ermee gaat doen. Dat zei voorzitter Gerard Oosterwijk van de studentenvakbond LSVb zaterdag.

Redactie binnenland
20 February 2010 12:06Gewijzigd op 14 November 2020 09:55
Gerard Oosterwijk van de studentenvakbond LSVb eerder deze maand tijdens een demonstratie. Foto ANP
Gerard Oosterwijk van de studentenvakbond LSVb eerder deze maand tijdens een demonstratie. Foto ANP

Oosterwijk doelde onder meer op de miljardenbezuinigingen, die nodig zijn in de nasleep van de economische crisis en waar ambtenaren momenteel op studeren. Het lijkt niet uitgesloten dat bij die zogeheten brede heroverwegingen het huidige stelsel van studiefinanciering sneuvelt en dat studenten straks alleen nog maar een lening kunnen krijgen.Ook de gevolgen voor de inhoud van het hoger onderwijs zijn volgens de LSVb ongewis. Onderwijsminister Plasterk gaf een commissie onder leiding van oud–minister Veerman vorig jaar opdracht de toekomstbestendigheid van het hoger onderwijs in Nederland te onderzoeken. De uitkomsten worden deze maand verwacht. „Maar zonder kabinet gebeurt daar voorlopig niks mee”, aldus Oosterwijk.

De vereniging van universiteiten VSNU vindt het buitengewoon spijtig dat het kabinet is gevallen. „De politiek staat nu zes maanden in de parkeerstand, terwijl juist in volle kracht vooruit moet worden gegaan naar de economie van de toekomst”, zei voorzitter Sijbolt Noorda zaterdag.

Volgens Noorda zijn investeringen in onderwijs en onderzoek daarvoor onmisbaar. „Dat duldt geen stilstand”, zei hij. De VSNU waarschuwt al geruime tijd dat investeringen in het hoger onderwijs achterblijven bij de groeiende instroom van studenten.

Onderwijsminister Plasterk gaf een commissie onder leiding van oud-minister Veerman vorig jaar opdracht de toekomstbestendigheid van het hoger onderwijs in Nederland te onderzoeken. De uitkomsten worden deze maand verwacht. „Maar zonder kabinet gebeurt daar voorlopig niks mee”, aldus Oosterwijk.

„Jammer dat het kabinet valt over zo’n onderwerp, nu zulke belangrijke keuzes moeten worden gemaakt”, zei voorzitter Henno van Horssen van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). „Er zijn nu investeringen in het onderwijs nodig om Nederland beter uit de crisis te krijgen.” Ook hij noemde de toekomst van de studiefinanciering en het verwachte rapport van de commissie-Veerman als onderwerpen die niet zouden mogen blijven liggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer