Politiek

„ChristenUnie bij de tijd, maar niet van de tijd”

Het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie wil voor haar bestuurders en vertegenwoordigers kort en krachtig een samenvattende visie op de grote vraagstukken van deze tijd presenteren. De eerste aanzet behoeft nog wel wat verbetering, zo bleek vrijdag.

19 February 2010 23:59Gewijzigd op 14 November 2020 09:55

„En de hartelijke groeten van Arie Slob.” De fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Eerste Kamer, Schuurman, krijgt de lachers op zijn hand als hij kort uitlegt waarom hij het woord voert en niet zijn evenknie uit de Tweede Kamer. De politieke spanning rond de besluitvorming over het al dan niet voorzetten van een missie in Uruzgan is zo hoog opgelopen dat de aanwezigheid van Slob in het Haagse is gewenst en dat hij daarom niet kan spreken op een symposium van het WI van de ChristenUnie over de ”dvd”. Dat staat voor de waarden dienstbaarheid, vrijheid en duurzaamheid.Het Wetenschappelijk Instituut, de mr. G. Groen van Prinstererstichting, wil dit jubileumjaar van de ChristenUnie gebruiken om kort en krachtig aan te geven waar de partij voor staat. Na de zomer moet er over elk van de drie waarden een klein boekje uitkomen waaruit politici van de ChristenUnie plaatselijk, provinciaal en landelijk kunnen putten voor hun gedachtevorming.

Medewerkers van het WI schreven de achterliggende maanden een aanzet voor die boeken in de vorm van een notitie die vrijdag centraal stond op een symposium in Amersfoort. Schuurman is behoorlijk tevreden. Volgens hem is de partij „wel bij de tijd, maar niet van de tijd.” De enige kritiek die Schuurman naar voren brengt, betreft niet de dvd, maar prof. dr. A. L. Th de Bruijne. Die heeft al verschillende keren naar voren gebracht dat de ChristenUnie haar uitgangspunten over christelijke politiek fundamenteel moet herzien en zich los moet maken van christelijke politieke theorieën van de afgelopen eeuwen. Zonder zijn naam te noemen zei Schuurman dat zo’n herbronning niet nodig is. Vervolgens kregen de aanwezigen een boeiend college over de materialistische cultuur en de verantwoordelijkheid van christenen daarin.

De pittigste kritiek kwam niet naar boven toen het ging over dienstbaarheid en vrijheid, maar toen het onderdeel duurzaamheid ter sprake kwam. P. Mulder, een jonge econoom aan de VU te Amsterdam, had dit deel uit de notitie kritisch gelezen en bepleitte een eigentijdse en concrete invulling. Volgens hem moet de partij duidelijke standpunten bepalen over onder meer de vergroening van het belastingstelsel en energievoorziening. De Utrechtse gedeputeerde De Jong deed er nog een schepje bovenop. Volgens hem is er een principiële bezinning op de intensieve veehouderij nodig. De Jong vindt dat er in het verleden te veel is gedacht vanuit de cultuuropdracht en dat vandaag de dag meer het rentmeesterschap centraal moet staan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer