Rotterdamse tram wordt snel veiliger
De trams in Rotterdam krijgen deurvergrendeling. Ook komen er versneld weer conducteurs op de trams.
Dat zei burgemeester Opstelten vrijdag toe aan een delegatie stakende trambestuurders, nadat de avond daarvoor opnieuw een trambestuurder was neergestoken.
Donderdagavond werd een bestuurder van tramlijn 20 in de Beverwaard zonder enige aanleiding met een stanleymes gestoken door een passagier. Dit zoveelste incident in korte tijd vormde voor de trambestuurders van het Rotterdamse openbaar vervoersbedrijf RET de druppel die de emmer deed overlopen.
Vrijdagochtend zetten trambestuurders hun tram stil voor het stadhuis op de Coolsingel. Zij voelen zich in toenemende mate bedreigd door het grote aantal geweldsincidenten op de trams. Tientallen collega’s sloten zich bij de spontane stakingsactie aan en eisten een gesprek met de burgemeester.
Aanvankelijk probeerde vervoerswethouder S. Hulman de gemoederen te sussen. Dat lukte echter niet, waarna de burgemeester een delegatie van de stakende trambestuurders bij zich op de kamer uitnodigde voor een gesprek. Dat leidde tot de toezegging van de burgemeester dat op alle trams deurvergrendeling wordt aangebracht, zodat kwaadwilligen de tram niet meer in of uit kunnen komen. Daarnaast zullen in versneld tempo op alle trams weer conducteurs worden ingevoerd.
De bestuurders besloten na het gesprek weer aan het werk te gaan, omdat er volgens hen resultaten zijn geboekt. Volgende week praten de RET’ers verder met de wethouder.
Trambestuurders legden begin maart en half januari ook al uit protest het werk neer, na soortgelijke incidenten als donderdagavond. Een trambestuurder van lijn 5 zei gisteren dat het geweld in het openbaar vervoer een structureel probleem is. Volgens hem zijn er dit jaar al 225 meldingen van extreem geweld in tram, bus en metro in de stad.
„Die wagenbegeleiders zijn hartstikke nodig, maar ze worden wegbezuinigd. Omdat alleen op bepaalde tramlijnen conducteurs zijn, verschuiven de problemen naar andere lijnen. Dit kan zo niet doorgaan. Deurvergrendeling in alle trams is wel het minste. Dan kunnen we gespuis buiten houden en onszelf en de andere passagiers beschermen.”
De FNV-bond Abvakabo steunde de actie niet officieel, maar toonde er wel begrip voor. „Er moet inderdaad snel iets gebeuren aan de veiligheid”, aldus onderhandelaar S. Martins. „Eind deze week moeten er afspraken liggen over deurgrendels op de trams. De conducteurs moeten zo spoedig mogelijk hier komen en niet pas eind van het jaar.” CNV Publieke Zaak zegt ook begrip te hebben voor de werkonderbreking en hoopt spoedig met het gemeentebestuur te overleggen over maatregelen.