Kamer wil ook schijnzwangere geiten sparen
DEN HAAG (ANP) – Behalve de bokken en rammen op bedrijven met Q–koorts, wil een groot deel van de Tweede Kamer dat ook de schijnzwangere geiten en schapen niet worden geruimd. Minister Verburg (LNV) voelt daar niets voor.
Ze vindt het risico te groot, liet ze de Kamer donderdag weten. Volgens haar is onduidelijk of er wel of niet bacteriën vrijkomen bij de schijnzwangere dieren. Maar volgens Verburg is het niet verstandig dat mogelijk drachtige dieren achterblijven op een bedrijf nadat de ruimploeg van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) voor het laatst is langsgeweest.De Kamer voert juist aan dat het geen echte zwangerschappen zijn, waardoor er dus geen kans is op abortus. Vooral als een melkgeit of –schaap een abortus krijgt, komt de Q–koortsbacterie in groten getale vrij. Sinds december zijn daarom al 41.000 drachtige dieren op besmette bedrijven geruimd.
Sinds 2007 maakte de Q–koorts duizenden mensen ziek. Verburg en haar collega Ab Klink (Volksgezondheid) willen de uitbraak indammen en besloten daarom uit voorzorg tot de ruimingen. „Ik hoop dat we deze wijze van ruimen zo snel mogelijk kunnen afsluiten. Het is buitengewoon ingrijpend. Maar met het oog op de volksgezondheid hebben we ertoe moeten besluiten”, hield ze de Kamer voor.
Donderdag is voor het eerst een bedrijf Q–koortsvrij verklaard. Het gaat om een melkgeitenhouder uit Middelbeers (Noord–Brabant) waar op het bedrijf eerder het grootste deel van de dieren werd geruimd, meldt het ministerie van LNV.
Het departement verwacht niet dat de komende tijd veel meer bedrijven Q–koortsvrij worden verklaard. In Middelbeers koos de eigenaar ervoor om de 47 geiten en 22 bokken die overbleven na de ruiming van 1051 stalgenoten, te slachten; op een bok is euthanasie gepleegd. De VWA heeft het bedrijf gecontroleerd en haalde het blauwe waarschuwingsbord voor Q–koorts aan de openbare weg weg. Omdat nog een vervoersverbod geldt, kunnen er nog geen nieuwe dieren naar het bedrijf toe.
In Lunteren (Veluwe) en Zuidermeer (Noord–Holland) is de Q–koorts vastgesteld op bedrijven waar al volop lammetjes worden geboren. Op de bedrijven staan respectievelijk 1169 en 850 geiten: de drachtige dieren moeten geruimd. In totaal zijn nu 74 bedrijven besmet.