„Wachtlijst orgaandonatie niet zomaar weg”
De problemen van de wachtlijsten voor orgaandonatie verdwijnen niet spontaan met een systeemwijziging. Minister Klink (Volksgezondheid) hield donderdag met name de grootste oppositiepartij SP voor dat hier echt geen toverformule voor bestaat.
De SP vroeg een spoeddebat omdat zich vorig jaar voor het eerst sinds jaren minder donoren hebben gemeld. Tijd voor een fundamentele koerswijziging, want op deze manier werkt het niet, aldus SP–Kamerlid Van Gerven. Een veel te voorbarige conclusie, vindt Klink die stelt dat hij is begonnen met ’procesverbeteringen’. De VVD zei het helemaal niet vreemd te vinden dat het aantal donoren niet oneindig oploopt. Dat lijkt me logisch als zo veel mensen zich al hebben geregistreerd, aldus Van Miltenburg (VVD).SP, GroenLinks en D66 zien liefst het zogeheten Actieve Donor Registratiesysteem (ADR) ingevoerd om het aantal geregistreerde donoren te laten toenemen. Wie geen bezwaar maakt, is dan automatisch donor. Alleen mensen die daar uitdrukkelijk toestemming voor geven, staan nu na hun dood organen af.
Klink beloofde niet voor het eerst dat hij alle opties waarmee “winst valt te boeken” serieus zal bekijken. Ook ging hij in op zijn grootste bezwaar tegen het ADR. „Nabestaanden weten dan niet of hun overleden dierbare bewust ja heeft gezegd tegen orgaandonatie of niet. Maar mijn denken daarover staat niet stil. Daar hoort u meer over in maart".
Een Kamermeerderheid en Klink willen in maart uitgebreid praten over de donorregistratie wanneer er ook een advies van het kabinet ligt. CDA, PvdA, VVD, ChristenUnie en SGP noemden de kwestie te ingrijpend om donderdag af te doen in een drie minuten durend spoeddebat.