Binnenland

Luiken tegen kou in „duurzaamste” gemeentehuis

Energiebesparende luiken voor de ramen, driedubbele beglazing, weinig kieren. Donderdag opende Bronckhorst „het meest duurzame” gemeentehuis van Nederland.

J. Visscher
18 February 2010 12:07Gewijzigd op 14 November 2020 09:54
Baars: ...plannen... - Foto RD
Baars: ...plannen... - Foto RD

Trots schuift CDA-wethouder A. Baars (Ruimtelijke Ordening) in zijn werkkamer op het nagelnieuwe gemeentehuis in het Gelderse Hengelo een ingelijste oorkonde over tafel. De gemeente Bronckhorst voert de titel ”meest energiezuinige gemeentehuis van Nederland”. De handtekening van minister Van der Hoeven prijkt onder de oorkonde.Het gemeentehuis, gelegen aan de rand van Hengelo, maakt gebruik van warmtekoudeopslag. In de winter komt de warmte diep uit de grond, in de zomer koele lucht. Het systeem vergt een nauwkeurige afregeling van apparatuur. „Daar rekenen we een jaar voor”, vertelt Baars, verantwoordelijk voor de bouw van het gemeentehuis. Zonnepalen op het dak leveren een belangrijk deel van de stroom.

Veel nadruk ligt op isolatie van het bouwwerk, waardoor minder energie wordt verspild, stelt Baars. „Met driedubbel glas en zo weinig mogelijk kieren proberen we de kou buiten te houden. Ook zijn er zo min mogelijk zogeheten koudebruggen, materialen die kou van buiten naar binnen leiden, zoals deurkrukken. Verder heeft het gemeentehuis dikke spouwmuren, die goed isoleren.”

Blikvangers zijn de kunststof luiken voor de ramen van het gemeentehuis. „De luiken doen denken aan een boerderij. ’s Avonds gaan de luiken van het gemeentehuis dicht, om op die manier zo veel mogelijk kou buiten te houden en dus energie te besparen.”

De luiken hebben een kunstzinnige uitstraling. Aan de buitenkant zijn in grijsachtige tinten afbeeldingen van het Achterhoekse landschap te zien. Aan de binnenkant prijken historische teksten van documenten uit de vijf gemeenten die in 2005 fuseerden tot Bronckhorst.

Brein achter het luikenconcept is grafisch ontwerper Jaap Drupsteen, die onder een serie Nederlandse bankbiljetten ontwierp.

Het nieuwe gemeentehuis kostte ruim 20 miljoen. Van Rijk en provincie kreeg de gemeente 600.000 euro voor duurzaamheidsmaatregelen.

De bevolking is positief over de energiebesparing in het gemeentehuis, stelt Baars. „Ik zie dat bijvoorbeeld ook ondernemers allerlei plannen bedenken om energie te besparen en de CO2-uitstoot te beperken.”

Lijkt de stenen kolos in landelijk Hengelo niet een beetje op een gevangenis, met luiken voor de ramen? Baars: „Zoiets heb ik nog niet gehoord. Wel de typering ”het witte kasteel”.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer