Weer heibel over Falklandeilanden
BUENOS AIRES (ANP/AFP) - Argentinië en Groot-Brittannië hebben weer een conflict gekregen over de Falklandeilanden, het Britse overzeese gebiedsdeel voor de Argentijnse oostkust waar beide landen in 1982 oorlog om voerden. Aanleiding is een Brits plan om naar olie en gas in de zee rond de eilanden te gaan boren.
Argentinië, dat de eilanden nog altijd beschouwt als zijn grondgebied, is fel gekant tegen het plan en speelt de kwestie hoog op. De Argentijnse president Christina Fernandez vaardigde dinsdagavond een decreet uit waarmee ze de scheepvaart van en naar de eilanden wil laten controleren. Volgens het decreet moeten schepen eerst toestemming vragen voor zij zich in Argentijnse wateren begeven.Haar stafchef Anibal Fernandez liet er geen twijfel over bestaan dat de maatregel bedoeld is om de proefboringen te hinderen. „Het decreet is niet alleen om de Argentijnse soevereiniteit maar ook de natuurlijke hulpbronnen te verdedigen”, zei hij.
Ten noorden van de eilandengroep zit in de zeebodem een olieveld waaruit volgens studies tot zestig miljoen vaten olie gewonnen kunnen worden. Ook kan er naar gas geboord worden.
De Argentijnse regering had vorige maand al een formeel protest ingediend bij Londen ingediend tegen de boringen. Ook werd al een Brits schip met pijpleidingen tegengehouden en mogelijk gebeurt dat ook bij een tweede schip dat onderweg is.
Volgens de Argentijnse regering hebben de Britten niet het recht om in Argentijnse territoriale wateren naar olie te gaan zoeken. De plannen zouden verder strijdig zijn met VN-resoluties, waarin beide partijen worden opgeroepen om geen eenzijdige stappen te ondernemen.
Groot-Brittannië en Argentinië voerden in 1982 een korte maar hevige oorlog om de Falklandeilanden, die sinds 1833 onder Brits bestuur staan, nadat Argentijnse militairen de eilandengroep waren binnengevallen. De strijd kostte circa 650 Argentijnen en 255 Britten het leven.