„VN buiten Noord-Korea houden”
China wil niet dat in de VN-Veiligheidsraad wordt gesproken over de crisis rondom de nucleaire activiteiten van Noord-Korea. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken, Kong Quan, donderdag gezegd.
De Verenigde Staten proberen de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad een gezamenlijk standpunt te laten innemen in de crisis met Noord-Korea. Ze willen een officiële verklaring doen uitgaan die de hervatting van het nucleaire programma veroordeelt. China is daartegen gekant en vindt dat Washington en Pyongyang met elkaar aan de onderhandelingstafel moeten gaan zitten. „Op dit moment is het niet gepast dat de Verenigde Naties zich mengen in de kwestie met de Democratische Volksrepubliek van Korea”, zei Quan. China is naast Frankrijk, Rusland, Groot-Brittannië en de VS een van de permanente leden van de Veiligheidsraad.
De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Yoon Young Kwan, riep Pyongyang donderdag op zich opener op te stellen om het conflict te kunnen beëindigen. Noord-Korea wil uitsluitend met de Verenigde Staten onderhandelen, terwijl die zeggen dat er ook andere landen die een belang hebben in de oplossing van het conflict aan de gesprekstafel moeten plaatsnemen.
Het kantoor van de Zuid-Koreaanse president Roh Moo Hyun liet weten dat de president donderdag een kwartier aan de telefoon heeft gezeten met zijn Amerikaanse ambtgenoot George Bush. De twee zouden zijn overeengekomen dat de situatie met Noord-Korea diplomatiek en vreedzaam moet worden opgelost.
De Amerikaanse regering waarschuwde donderdag opnieuw dat Noord-Korea doorgaat met zijn nucleaire programma en daarmee in zo’n gevorderd stadium is dat het binnenkort over verrijkt uranium kan beschikken, waarmee atoombommen kunnen worden gemaakt, en genoeg materiaal zal hebben om in enkele maanden zes tot acht kernbommen te produceren.
Japan, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk zullen economische sancties treffen tegen Noord-Korea als het een ballistische raket gaat testen. De sancties zullen zonder tussenkomst van de VN-Veiligheidsraad worden opgelegd, aldus het Japanse persbureau Kyodo gisteravond. Het baseert zich op Japanse regeringskringen.
De sancties, waaraan mogelijk ook Zuid-Korea zich zal committeren, behelzen onder meer het bevriezen van geldstromen naar Noord-Korea en het bevriezen van Noord-Koreaanse fondsen in het buitenland. Pyongyang heeft eerder gezegd economische sancties, opgelegd door de Veiligheidsraad, te beschouwen als een oorlogsverklaring.
De betrokken landen zullen niet via de Veiligheidsraad opereren, omdat internationale wetten het testen van raketten niet zonder meer verbieden. Het zal daarom moeilijk zijn een resolutie aangenomen te krijgen. Japan werd in 1998 al geconfronteerd met een Noord-Koreaanse ballistische raket die overvloog en in zee terechtkwam. Noord-Korea heeft Japan in september 2002 toegezegd zeker tot eind dit jaar geen ballistische raketten te zullen testen.
De Verenigde Staten voeren intussen weer spionagevluchten uit aan de grenzen van Noord-Korea. Deze ’verkenningsvluchten’ werden begin deze maand opgeschort nadat een Amerikaans toestel plotseling werd belaagd door twee Noord-Koreaanse gevechtstoestellen boven de Japanse Zee. Het incident leidde overigens niet tot problemen in de lucht. De onderschepping van het Amerikaanse toestel was volgens de Amerikanen een nieuwe Noord-Koreaanse provocatie.
De Democraten, in de minderheid in het Amerikaanse Congres, haalden kortgeleden nog uit naar het Noord-Korea-beleid van de regering-Bush. Zij vinden dat Bush te terughoudend is. Verscheidene hooggeplaatste Democraten hebben Noord-Korea dan ook een groter gevaar genoemd voor de wereldvrede dan Irak.