Politiek

Trots

„Nomen est omen”, de naam is een voorteken, zeiden de oude Romeinen. „What’s in a name”, plegen hedendaagse Britten wel te zeggen.

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdrage: Kees de Groot
15 February 2010 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 09:52
SLOB ...zwaar denkproces... Foto ANP
SLOB ...zwaar denkproces... Foto ANP

Bij Trots op Nederland, de beweging van oud-VVD’er Verdonk, is in elk geval veel te doen over de partijnaam. Al snel nadat Verdonk in 2007 de naam van haar nieuwe beweging had bekendgemaakt, betichtte het CDA haar al van het kapen van een verkiezingsslogan.De Kiesraad accepteerde desondanks de inschrijving van Trots op Nederland. Die naam werd pas veranderd in Trots op Nederland – Lijst Rita Verdonk, omdat in diverse gemeenten plaatselijke politieke partijen werden opgericht met de naam Trots op … (Heerlen, bijvoorbeeld) die niets met Verdonk te maken hebben.

De afkorting van de partijnaam Trots op Nederland heeft ook heel wat voeten in de aarde gehad. Al snel heette de beweging in de volksmond TON, maar dat sprak Verdonk niet zo aan. Zij pleitte voor het gebruik van TONL.

Haar woordvoerder suggereerde eind vorige week een nieuwe variant. Prima als mensen zoeken naar een afkorting voor Trots op Nederland, zei hij, maar „wilt u dan wel gebruik maken van de juiste afkorting? En die afkorting is TROTS! TROTS, want dat is wat we zijn en wie we zijn.”

Op de site van Trots op Nederland leidde die mededeling tot een korte, hevige discussie. „Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat critici en sceptici TON veelal associëren met een hol vat”, schrijft ene Pet. „En dát lijkt mij een meer aannemelijke reden voor de naamswijziging dan „Ton bekt niet lekker.””

KdG

Zelfverrijking

„Pijnlijk.” Zo noemde vicepremier en PvdA-leider Bos vorige week het verhoor van oud-premier en PvdA-leider Kok voor de commissie-De Wit, die onderzoek doet naar de oorzaken van de financiële crisis.

Om even het geheugen op te frissen. Als premier verzette Kok zich in 1997 tegen „exhibitionistische salarisstijgingen” van bestuurders van grote bedrijven, waaronder banken, en enkele jaren later ging hij als commissaris van het bank- en verzekeringsconcern ING akkoord met een salarisverhoging van meer dan 500 procent voor de topman van ING, van bijna 4 ton tot een slordige 2 miljoen euro. Kok verdedigde de verhoging door te stellen dat een inhaalslag nodig was vanwege de concurrentie met andere banken. Als commissaris moest Kok ook voldoen aan zijn wettelijke taak om de belangen van zijn aandeelhouders te behartigen.

Koks opvolger, Bos, is in ieder geval niet overtuigd door deze redenering, zo bleek afgelopen week tijdens een interview met Bos in het tv-programma Pauw & Witteman. „Kok gaf een verklaring waarvan ik dacht: is hij al geland in 2010?” zo stelde Bos vlijmscherp. Maar wat zijn woorden waard? Op de vraag van de interviewer of Bos zijn opvatting al aan Kok kenbaar had gemaakt, antwoordde de huidige PvdA-leider ontkennend. De belofte dat hij dat alsnog zal doen, bleef ook uit.

En Kok? Die zal zich wel helemaal kunnen vinden in het spreekwoord: Diens brood men eet, diens woord men spreekt.

Slob

Koos ChristenUnieleider Rouvoet twee weken geleden het jubileumcongres van zijn partij uit om zich beschikbaar te stellen voor de kandidatenlijst van zijn partij bij de Kamerverkiezingen van volgend jaar, ChristenUniefractievoorzitter Slob verkoos daarvoor het Nederlands Dagblad van zaterdag.

Na een „zwaar denkproces”, gebed en gesprekken met mensen heeft hij het besluit genomen om zich voor 2011 beschikbaar te stellen. Dan weet het partijbestuur dat maar vast.

Op zich is het begrijpelijk dat Slob zijn overwegingen had. Nu is hij een invloedrijke fractievoorzitter van een regeringspartij en als de ChristenUnie niet in de regering komt, dan wordt Slob weer wat hij voor 2007 was: ‘eenvoudig’ Kamerlid van een oppositiefractie.

Dat Slob –in het geval dat de ChristenUnie níét in de regering komt– fractievoorzitter blijft, lijkt uitgesloten. Als vicepremier Rouvoet lijsttrekker wordt, zal hij ook de fractievoorzitter worden.

Het zal overigens een hele stoelendans worden met de kandidatenlijst van de Christen­Unie. Het is gebruikelijk dat bewindslieden een prominente plaats krijgen op kandidatenlijsten. De verwachting is dat de minister van Defensie, Van Middelkoop, niet beschikbaar is, maar de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Huizinga-Heringa, wel. Zij is ook nog een vrouw. Dan zijn de eerste drie plaatsen van de lijst al vol.

Van de overige Kamerleden zal Voordewind ongetwijfeld hoge ogen gooien. Hij deed het de afgelopen jaren bovengemiddeld goed. Bovendien is hij evangelisch en om dat deel uit de achterban van de partij aan te spreken, zal zeker een herkenbaar persoon uit deze kring hoog op de lijst komen.

Dan zal het weer tijd worden voor een vrouw. Daarvoor kan de ChristenUnie kiezen uit de hervormd-gereformeerde Wiegman-Van Meppelen Scheppink en de evangelische Orthega-Martijn. Daarna staan vast de Kamerleden Anker en Cramer te kloppen en de jongeren hebben ongetwijfeld ook hun voorkeuren. Dat wordt dus dringen bij de stoelendans.

GV

Agenda

De Tweede Kamer debatteert morgenavond over de reactie van het kabinet op het rapport van de commissie-Davids inzake de besluitvorming over de inval in Irak. Woensdag staan er onder meer korte debatten op de agenda over de toekomst van de studiefinanciering en over de zwakke mbo-opleidingen. Voor donderdag staat een spoeddebat aangekondigd over een actief donorregistratie­systeem.

Uitspraak van de week

„Het wordt tijd dat we ons op andere dingen gaan richten, dan een oorlog van acht jaar geleden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer