Met de stemtram naar de stembus
Gemeenten doen er alles aan om de kiezers naar de stembus te lokken bij de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart. In Groningen kan worden gestemd in de werkkamer van de burgemeester.
Den Haag zet een stemtram en een stembus in. Het zijn mobiele stembureaus die de hele dag door de stad rijden. De tram en bus zijn voor zover bekend uniek in Nederland.In de hofstad gaat bovendien de stembus in kunstencentrum het Koorenhuis aan de Prinsengracht al om twaalf uur ’s nachts open. De eerste stem wordt in ontvangst genomen door burgemeester Van Aartsen. De gemeente houdt in het centrum een verkiezingsnacht om jongeren naar de stembus te krijgen.
De gemeente Groningen organiseert in de nacht van dinsdag op woensdag in cultuurcentrum De Oosterpoort een soortgelijk evenement. Ook daar gaat om twaalf uur ’s nachts al het stemlokaal open. Een andere bijzondere stemlocatie in de noordelijke provinciehoofdstad is de werkkamer van burgemeester Rehwinkel.
In Amsterdam kunnen kiezers onder andere terecht in restaurant 1e Klas op het Centraal Station. Wie tijdens het winkelen wil stemmen, kan even langsgaan bij de V&D.
Rotterdam zet op 3 maart twee portal cabins in, een soort container waar forenzen hun stem uit kunnen brengen. De provisorische stemlocaties worden neergezet bij het Centraal Station en station Rotterdam-Alexander.
Kiezers blijken in het algemeen goed op de hoogte van de taken en werkwijze van de gemeente en de komende verkiezingen. Van de bijna 2000 deelnemers die sinds 1 februari het stemexamen op internet deden, wist driekwart in één keer te slagen.
Ruim 90 procent van de deelnemers wist bijvoorbeeld dat de begrotingsbehandeling jaarlijks als belangrijk agendapunt op de raadsvergadering terugkomt. Dat alleen de gemeenteraad een wethouder naar huis kan sturen, was bij 86 procent van de deelnemers bekend. Driekwart van de kandidaten was ervan op de hoogte dat de grootte van de gemeenteraad afhankelijk is van het aantal inwoners.
Voor het eerst sinds jaren staan er minder niet-westerse allochtonen op de kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt uit een steekproef van de televisieactualiteitenrubriek NOVA en onderzoek door de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het aantal allochtone kandidaten blijkt met 6 procent te zijn afgenomen ten opzichte van 2006.
NOVA bekeek de kieslijsten van CDA, PvdA, VVD, SP, GroenLinks en D66 in zeven grote steden. Hoogleraar politicologie Jean Tillie van de UvA sprak zaterdag van een trendbreuk.
Rotterdam is de stad met de meeste allochtonen op de kieslijst, maar ook daar is het aantal teruggelopen. Van 23 procent allochtonen bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen tot 20 procent nu.
De lijsttrekker voor de PVV in Almere, De Roon, is niet beschikbaar voor een wethouderspost als zijn partij daarvoor na de gemeenteraadsverkiezingen in aanmerking zou komen. De Roon geeft dan de voorkeur aan zijn huidige functie als lid van de Tweede Kamer. Dat zei hij zaterdagochtend in het radioprogramma Tros Kamerbreed.
Het CDA en de VVD in Almere sluiten de PVV als coalitiepartner na de verkiezingen niet op voorhand uit. De Partij van de Arbeid vindt samenwerking moeilijker. „Programmatisch gezien is dat ondenkbaar, wij willen een Almere waarin iedereen meetelt”, zo zei PvdA’er Muurling.