EP maakt ruzie over toetredingsverdrag
Het Europees Parlement maakt ruzie met de regeringen van de EU-landen over het verdrag dat de toetreding van de nieuwe lidstaten regelt.
Dat document somt nauwkeurig op hoeveel geld er de komende jaren vanuit Brussel zal worden overgeheveld om de economische ontwikkeling in de betrokken naties te bevorderen. De premiers hebben in december overeenstemming bereikt over die financiële steun.
Alle fractievoorzitters in het EP achten het vermelden van de bedragen onjuist omdat dit de medezeggenschap van deze instelling over de begroting van de Unie uitholt. De gekozen handelwijze betekent dat een eventuele wijziging van de uitgaven in de toekomst de zware procedure van een aanpassing van het verdrag vereist.
Begrotingsdeskundige Mulder (VVD) meent dat de Grieken, die momenteel voorzitter zijn van de EU, gewoon een fout hebben gemaakt. Hij zegt dat het Parlement heel goed beseft dat er aan de omvang van de beoogde geldstromen weinig meer valt te veranderen. Een deal erover kwam pas na moeizame onderhandelingen tot stand. Het gaat volgens hem alleen om het principe.
Het is de bedoeling dat het toetredingsverdrag op 16 april tijdens een feestelijke ceremonie in Athene wordt ondertekend. Dan moet wel het EP, dat de uitbreidingsplannen op zich overigens voluit onderschrijft, inmiddels zijn goedkeuring eraan hebben gegeven. Het debat erover vindt een week eerder plaats.
Om het probleem uit de wereld te helpen, zal er binnenkort overleg zijn met diplomaten in Brussel. Die hebben geen goed woord over voor de opstelling van de volksvertegenwoordigers. Tegelijk rekenen zij erop dat er een soort herenakkoord uit de bus rolt, zodat de ondertekening geen vertraging oploopt.