Ede tegen slibstort Mobagat
Ook de Edese raad wil niet dat de Grote Veenderplas bij Lunteren op Edes grondgebied wordt volgestort met verontreinigd slib. De gemeenteraad sprak zich daar donderdag duidelijk over uit in een motie.
Eerder spraken de gemeente Barneveld en de Provinciale Staten van Gelderland zich al fel uit tegen het storten in de plas, die beter bekendstaat als het Mobagat. Eigenaar SBNL, belangenorganisatie voor particulier en agrarisch natuurbeheer, wil uiteindelijk 400.000 kubieke meter slib van de Grondbank in de plas storten en heeft daarbij toestemming van het waterschap Vallei en Eem. Het waterschap beroept zich in haar toestemmingsverklaring op de wettelijke mogelijkheden waarvan SBNL gebruik maakt. Inmiddels is 10 procent van het slib al gedumpt in de Grote Veenderplas.De plannen leidden vanaf het begin al tot felle protesten en zorgen bij omwonenden voor onrust. Natuurbeschermingsorganisaties vrezen voor het verdwijnen van waardevolle flora en fauna in het gebied en omwonenden zitten absoluut niet te wachten op vervuiling van hun omgeving. Een omwonende heeft de zaak inmiddels voor de Raad van State gebracht. De omwonende verwijst naar het rapport van onderzoekscommissie-Verheijen, dat verder ingaat op de slibstort. De Raad van State wordt gevraagd het besluit van het waterschap voorlopig te schorsen. Maandag diende in Den Haag de eerste zitting.
Ook de Edese gemeenteraad wil zo spoedig mogelijk een einde aan de stort.
Raadslid G. Telgen-Swarts van het CDA diende daarom een motie in. „Nog steeds is er onrust. Het probleem is dat niet precies duidelijk is wat wel en wat niet mag.” Telgen-Swarts diende namens de hele raad een motie in. „De motie vraagt om duidelijkheid, wat er in de loop van de jaren gaat gebeuren met het water en de grond en wie er dan voor verantwoordelijk is.” Telgen-Swarts vroeg het college contact op te nemen met het ministerie van VROM. Ze wil dat de zorgen van de Edese raad worden betrokken bij een ophanden zijnde notitie in de landelijke politiek over het herinrichten van diepe plassen.
„Het opschorten van de slibstort is daarnaast op zijn plaats”, meldde Telgen-Swarts. Wethouder P. van ’t Hoog (ChristenUnie) sloot zich aan bij de mening van de raad, maar kon niet instemmen met het opschorten van het storten. „Dan kom je op de vraag: Wat is mogelijk als de eigenaar iets doet wat de wet toestaat? Zelfs een motie van de gemeenteraad schept geen ruimte voor het opschorten.”
De raad besloot derhalve met dit punt te wachten tot de uitspraak van de Raad van State.