Binnenland

Rotterdam weer iets veiliger

Rotterdam kent geen onveilige wijken meer. De zogeheten veiligheids­index is van 7,2 in 2008 in 2009 gestegen naar 7,3. Het aantal probleemwijken is gedaald van negen naar zes.

Van onze correspondent
12 February 2010 10:49Gewijzigd op 14 November 2020 09:51

Dat blijkt uit de veiligheids­index 2010, die donderdag door burgemeester Aboutaleb werd gepresenteerd.Aboutaleb zei er trots op te zijn dat de stad het hoogste veiligheidsniveau scoort sinds de start van de index in 1999. De eerste veiligheidsindex, als opvolger van de politiemonitor, verscheen in 2002. De index van 2001 stond toen op 5,5. In de periode dat Leefbaar Rotterdam deel uitmaakte van het college steeg de veiligheidsindex van 5,5 naar 6,9 en in de eerste maanden van 2006 naar 7,2. „Een exorbitante stijging, vergeleken met wat in de huidige collegeperiode is bereikt: van 7,2 naar 7,3”, zegt LR-fractievoorzitter Sörensen.

Voor de veiligheidsindex zijn ongeveer 16.000 Rotterdammers geïnterviewd. Deze subjectieve gevoelens van de wijkbewoners tellen voor twee derde mee in de index, naast de objectief gemeten gegevens van politie, justitie en gemeentelijke diensten.

Burgemeester Aboutaleb erkent dat er wijken zijn met hardnekkige problemen. Het betreft met name Hillesluis en de Tarwewijk. „Hier heeft de stevige veiligheidsaanpak nog niet tot succes geleid”, aldus Aboutaleb. Hij zei geen voorstander te zijn van harder politieoptreden. „De aanpak moet een bredere inbedding hebben van acties.” In 2012 moeten alle wijken een wijkprofiel hebben en in 2015 moet volgens Aboutaleb de veiligheidsindex een 7,5 scoren. Leefbaar Rotterdam vindt dat te karig. Tijdens de donderdagmiddag gehouden gemeenteraadsvergadering wil Leefbaar Rotterdam dat dat cijfer een 8 wordt.

De deelgemeente Hoek van Holland scoort een 10 op de veiligheidsindex. „Gemeten na de strandrellen”, benadrukte burgemeester Aboutaleb. Verder stak hij de loftrompet over de deelgemeente IJsselmonde, waar de jeugd na schooltijd van de straat wordt gelokt naar jeugdvoorzieningen. „Die aanpak werkt uitstekend.”

Toch is het nog geen tijd om achterover te leunen. „We zijn nog lang niet tevreden”, liet Aboutaleb weten. Een aantal wijken is achteruitgegaan, zoalsZuidplein en Bloemhof. Ook de problemen in de Tarwewijk en Hillesluis blijken hardnekkig.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer