Binnenland

Meer behandelingen alcoholvergiftiging

Het aantal jongeren dat vanwege een alcohol­intoxicatie door een kinderarts in een ziekenhuis wordt behandeld neemt toe. In 2008 steeg dat aantal met 13 procent ten opzichte van 2007 en in de eerste helft van 2009 was het aantal al ruim 25 procent hoger dan in 2008.

Binnenlandredactie
11 February 2010 12:41Gewijzigd op 14 November 2020 09:51

Dat bleek woensdag uit het rapport ”Alcoholintoxicaties bij jongeren in Nederland” van de Reinier de Graaf Groep in Delft, het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde (NSCK), de Universiteit Twente en Stichting Alcoholpreventie (STAP).Deze absolute aantallen zijn volgens STAP een onderschatting van het werkelijke aantal alcohol­intoxicaties bij jongeren, omdat niet alle gevallen in het onderzoek worden betrokken (zoals jongeren die na een vergiftiging door een huisarts worden behandeld en niet naar het ziekenhuis gaan).

Slachtoffers van een alcohol­intoxicatie zijn ”gemiddelde” jongeren uit traditionele gezinnen met een Nederlandse achtergrond. De opgenomen jongeren komen uit heel Nederland en zijn in 81 verschillende ziekenhuizen behandeld. Jongeren die zo veel drinken dat ze een alcoholintoxicatie oplopen, zijn geen ”probleemjongeren”, maar een gemiddelde afspiegeling van de Nederlandse jongeren, aldus de auteurs van het rapport.

Het gemiddelde slachtoffer is 15 jaar oud. Het gaat daarbij ongeveer even vaak om jongens als om meisjes, in leeftijd variërend van 11 tot en met 17 jaar.

Alcohol verkrijgen zij in verreweg de meeste gevallen via vrienden, maar ook in een derde van de gevallen via een commerciële verstrekker (horeca, supermarkt, slijterij). Zoals te verwachten is, zijn ouders bijna altijd afwezig als er sprake is van een alcohol­overdosis.

Het alcoholpromillage van de jongeren is gemiddeld 1,8, wat gelijk staat aan het consumeren van tien tot vijftien alcoholhoudende drankjes. De meeste jongeren die in het ziekenhuis komen, zijn buiten bewustzijn.

Ongeveer 10 procent van de jongeren wordt op de intensive care behandeld, de overigen op een reguliere afdeling. Het is vaak nodig een of meer dagen in het ziekenhuis te blijven. Bij 80 procent van de jongeren wordt een infuus aangelegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer