Brits voorstel wekt irritatie van VS
Er manifesteert zich een breuk in het Amerikaans-Britse front, omdat de Britten geen steun krijgen van de Amerikanen voor een nieuw voorstel inzake Irak.
In de hoop de zes leden van de Veiligheidsraad die nog niet hebben beslist over de streep te trekken, kwam Groot-Brittannië met een voorstel van zes punten waaraan Bagdad moet voldoen. Verder was daarin ook sprake van iets meer tijd voor het werk van de VN-wapeninspecteurs, maar dat zou niet meer zijn dan hooguit een week, waardoor de uiterste termijn voor een eventueel optreden tegen Irak zou verschuiven van 17 naar 24 maart. Londen had gehoopt op formele steun van Washington voor dit voorstel, maar die bleef uit.
Volgens het Britse voorstel moet de Iraakse dictator Saddam Hussein in een televisierede in het Arabisch verklaren dat hij nog steeds massavernietigingswapens heeft en dat hij die zal opgeven. Verder moet hij toestemming geven dat ongeveer dertig Iraakse wetenschappers buiten Irak worden ondervraagd door wapeninspecteurs. Vervolgens moet hij opgeven waar voorraden miltvuur en andere stoffen zijn verborgen waarover Irak in 1998 nog beschikte. Bagdad moet verder beloven alle raketten plus onbemande vliegtuigen te vernietigen en het moet alle mobiele laboratoria voor chemische en biologische wapens aan de VN overdragen.
Het voorstel werd woensdag besproken door de groep van zes landen die nog niet beslist hebben of ze de Amerikaans-Britse resolutie steunen die volgens Washington en Londen de legitimatie biedt om Irak via een militair offensief te ontwapenen, of dat ze de VN-wapeninspecteurs meer tijd willen geven zoals wordt bepleit door Frankrijk.
Volgens de Franse VN-ambassadeur, Jean-Marc de la Sablière, verandert het Britse plan in wezen niets aan de eerder ingediende resolutie die volgens Parijs „automatisch” leidt tot een oorlog met Irak. In dezelfde zin liet zijn Russische collega, Sergei Lavrov, zich uit. Zowel Moskou als Parijs heeft openlijk gedreigd de Amerikaans-Britse resolutie met een veto te blokkeren, omdat zij menen dat er bij de ontwapening van Irak wel degelijk vooruitgang wordt geboekt.
De Amerikanen zien dat anders. De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington, Richard Boucher, meende woensdag dat de dreiging met een veto door Parijs „precies het verkeerde signaal is voor Bagdad en voor al diegenen die een vreedzame ontwapening van Irak nastreven.” In Moskou waarschuwde de Amerikaanse ambassadeur Alexander Vershbow in een interview met het dagblad Izvestia voor „consequenties” als de Russische regering de Amerikaans-Britse resolutie met een veto zou blokkeren.
Oud-president Bill Clinton drong woensdag aan op een soepeler agenda ten aanzien van Iraks ontwapening. Clinton is een uitgesproken voorstander van militaire actie tegen Saddam Hussein, die hij omschrijft als een „leugenaar, misdadiger en moordenaar.” Maar meer tijd inruimen voor de VN-wapeninspecteurs én voor diplomatiek overleg zou de VS verzekeren van meer internationale steun. „Ik denk dat militaire actie tegen Irak onvermijdelijk is, maar wij zouden dat kunnen organiseren op een manier die de wereld verenigt, in plaats van op een manier die de wereld verdeelt”, aldus Clinton tijdens een toespraak tot vakbondsleiders in Washington. De regering-Bush wil echter van geen uitstel weten en dringt erop aan dat er nog deze week wordt gestemd over de omstreden resolutie.