Trombosetest thuis van start
Patiënten die antistollingsmiddelen gebruiken en onder behandeling zijn bij de Gelre ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen kunnen vanaf deze week meedoen aan een speciale training waarmee ze leren thuis hun bloedstollingstijd te meten. Ze kunnen na meting met een speciaal apparaat ook zelf de dosering van hun medicijnen aanpassen.
De Gelre ziekenhuisgroep is volgens een woordvoerder voorzover bekend de eerste instelling in Nederland die het zelfmeetapparaat op grote schaal invoert.
Bij trombosepatiënten kan een spontaan stollingsproces ontstaan doordat hun bloedvatwanden relatief ruw zijn door aderverkalking. Antistollingsmiddelen verlengen de bloedstollingstijd -ze maken het bloed ’dunner’- waardoor zo’n stollingsproces minder gemakkelijk op gang komt.
Ruim 300.000 Nederlanders met een verhoogd risico op trombose bezoeken regelmatig de trombosedienst in het ziekenhuis om de dosering van hun antistollingsmedicijnen af te stemmen op de mate van bloedverdunning. Dat is nodig vanwege het risico op ongewenste bloedingen.
Zelfmeting thuis met behulp van de zogenoemde Coaguchek Home Monitor bespaart de patiënten een gang naar het ziekenhuis en levert hun meer bewegingsvrijheid en veel tijdwinst op. Zij hoeven in dat geval nog maar een keer per kwartaal een extra controle te laten doen door de trombosedienst in het ziekenhuis.
De patiënten leren zichzelf in de vinger te prikken en vervolgens een druppel bloed in te brengen in het apparaat. Na drie minuten kunnen zij zelf hun bloedwaarde aflezen en de medicijndosering aanpassen. De resultaten van een oefengroep van zestig personen waren zeer bevredigend, aldus de woordvoerder van de ziekenhuizen.
Uit onderzoek door onder meer het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam bleek in 2000 dat patiënten thuis de dosering van hun antistollingsmiddelen zelfs iets accurater vaststellen dat de trombosedienst.
De Gelre ziekenhuizen verwachten in de komende vier jaar zo’n 800 patiënten te kunnen trainen voor zelfmeting. Dat is 20 procent van het totale aantal patiënten die antistollingsmiddelen krijgen in Apeldoorn en Zutphen.
De Coaguchek Home Monitor is in het buitenland al erg populair. Volgens de woordvoerder van de Gelre ziekenhuizen komt dat omdat in andere landen geen goed georganiseerde trombosedienst bestaat.
Andere ziekenhuizen in Nederland hebben de afgelopen jaren ook geëxperimenteerd met het apparaat. De Gelre ziekenhuizen verwachten dat meer instellingen het op grote schaal gaan aanschaffen nu de financiering is geregeld met het ministerie van VWS.