Binnenland

Onbekende staking, onbekende lijst

Leeft de mbo-staking eigenlijk wel onder de studenten? Woensdag zal het blijken. „Ik ga vanmiddag eens op internet kijken waar u het over heeft.”

L. Vogelaar
9 February 2010 11:40Gewijzigd op 14 November 2020 09:49
DEN HAAG – In het middelbaar beroepsonderwijs heerst onvrede. De inspectie heeft een lijst van zeer zwakke scholen alvast op internet gezet, de beoordeling van alle overige opleidingen volgt later. Voor de Tweede Kamer aanleiding om morgenavond een spoedd
DEN HAAG – In het middelbaar beroepsonderwijs heerst onvrede. De inspectie heeft een lijst van zeer zwakke scholen alvast op internet gezet, de beoordeling van alle overige opleidingen volgt later. Voor de Tweede Kamer aanleiding om morgenavond een spoedd

Scooter na scooter arriveert bij ROC ASA in hartje Amersfoort. In de snijdende kou ontdoen de studenten zich van helm en handschoenen. „Een staking?” huivert Eva. „Gaat zeker weer over geld… Nou ja, mijn ouders betalen alles. De kwaliteit van het onderwijs? Ik heb niets te klagen. Nou ja, kleine dingetjes, maar die liggen meer aan mezelf.”Shanice heeft meer tijd nodig om haar naam te spellen dan om uit te leggen wat ze van de staking vindt. „Ik vind het nogal onnozel. Ik houd me erbuiten.”

Van de studenten die bij het schoolgebouw arriveren, weet het gros niets van de demonstratie af. En van een lijst van 64 zwakke mbo-opleidingen die sinds vorige week op internet staat, hebben ze helemaal nog nooit gehoord. Laat staan dat ze weten dat er ook opleidingen van hun eigen school bij zijn. „Het is een goede school”, zegt een jongen. „Nou ja, die staking zal wel goed voor het onderwijs zijn. Of ik erheen ga, weet ik niet. Ik hoorde dat je er vrij voor mag nemen, maar officieel is daar niets over gezegd.”

Ook de volgende student heeft „geen klachten.” Maarten plaatst wel kanttekeningen, terwijl hij de helm van zijn hoofd wrikt. „Van lesuitval hebben we geen last, maar veel lessen vind ik wel oppervlakkig. Het mag best wat dieper. Daar hebben we het bij schoolloopbaanbegeleiding over gehad. Dan zeggen ze dat we er met de leraar over moeten praten.”

Onvoldoende

ROC ASA is de mbo-poot van de Amarantis Onderwijsgroep. Die verzorgt voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs voor ruim 30.000 jongeren, verdeeld over ruim zestig scholen in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht.

ROC ASA bestaat uit 286 opleidingen. Net als bij de andere onderzochte mbo-scholen schiet een klein percentage van de opleidingen tekort in kwaliteit. Bij Amarantis scoorde 2,1 procent een onvoldoende. Het betreft 5,7 procent van de 18.709 mbo-studenten van deze instelling.

De inspectie deelde een onvoldoende uit aan de Amersfoortse opleidingen voor medewerker beheer ict, ict-beheerder, commercieel medewerker reizen en ”leidinggevende horeca, contractcatering, informatie, recreatie en bakkerij” en aan de Amsterdamse studies voor boekhoudkundig medewerker, commercieel medewerker bank- en verzekeringswezen en de ”middenkaderopleiding bouwkunde/middenkaderfunctionaris bouw/infra”. Dat gebeurt bijvoorbeeld als meer dan de helft van de leerlingen de opleiding zonder diploma verlaat.

Soms wordt de oorzaak gezocht in de samenstelling van de leerlingenpopulatie, soms in managementwisselingen of in tekortkomingen in het programma, aldus de inspectierapporten. Volgens het college van bestuur zijn er direct verbeterplannen opgesteld. In Amsterdam zijn „bemoedigende resultaten” geboekt bij het terugdringen van de schooluitval.

Een van de tekortkomingen is dat mbo-scholen soms te weinig lesgeven. Vorig schooljaar ging het om een op de zes opleidingen, minder dan eerder, maar volgens staatssecretaris Van Bijsterveldt nog altijd te veel. De scholen moeten in een jaar 850 uur lesgeven, maar de inspectie stuitte op zeventien opleidingen die dat niet haalden.

Vanwege het docententekort wordt 10 procent van de lessen gegeven door instructeurs en praktijkbegeleiders in plaats van bevoegde docenten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer