Buitenland

President Tsjaad bij collega Sudan

De Tsjadische president Idriss Déby heeft maandag voor het eerst sinds 2004 een bezoek gebracht aan de Sudanese leider Omar al-Bashir om te praten over Darfur. Dat berichtte de BBC. Beide landen zijn vaak slaags geraakt met als aanleiding het bloedige conflict in de Sudanese regio Darfur.

Buitenlandredactie
9 February 2010 11:34Gewijzigd op 14 November 2020 09:49
KHARTOEM - Sudanese leider Omar al-Bashir. - Foto EPA
KHARTOEM - Sudanese leider Omar al-Bashir. - Foto EPA

Volgens Sudan steunt Tsjaad rebellengroepen in het gebied, terwijl Khartoem gewapende milities in het oosten van Tsjaad zou helpen. Waarnemers stellen dat de rebellen voor beide landen fungeren als extra defensielinie. De milities verslechteren de humanitaire situatie aan zowel de Sudanese als Tsjadische kant van de grens dramatisch.Déby’s bezoek valt in een periode van dooi in de onderlinge relaties. Halverwege januari tekenden de landen een overeenkomst om de veiligheidssituatie bij de grens te verbeteren. Gezamenlijke troepen vallen de eerste zes maanden onder Sudenees gezag. De gezamenlijke troepenmacht bestaat uit 3000 man, 1500 uit Sudan en 1500 uit Tsjaad.

Eerdere afspraken tussen beide landen leverden in de praktijk weinig op. Volgens een correspondent van de BBC omvat de deal ditmaal echter enkele concrete stappen. Déby’s bezoek aan Khartoem was bedoeld om de laatste puntjes op de i te zetten. Het wantrouwen tussen beide staatshoofden is nog steeds groot, maar geen van beide landen kan stabiliteit bereiken zonder vrede.

Volgens de Verenigde Naties zijn sinds 2003 zeker 300.000 mensen omgekomen in het Darfurconflict. Door de regering gesteunde Arabische milities brandden dorpen plat en verjaagden inwoners. Twee miljoen mensen sloegen op de vlucht en verblijven momenteel veelal in vluchtenlingenkampen.

Bashir is door het Internationaal Strafhof in Den Haag aangeklaagd voor oorlogsmisdaden. Hoofdaanklager Luis Moreno-Ocampo beschuldigt Al-Bashir van het mobiliseren van het volledige Sudanese staatsapparaat met als doel een substantieel deel van de etnische groeperingen Fur, Masalit en Zaghawa in Darfur te vernietigen.

Onderdeel van de genocide is volgens Moreno-Ocampo een verkrachtingscampagne die vrouwen de woestijn in dreef, waar zij van honger en dorst omkwamen.

Als reactie op de aanklachten van het Strafhof zette de Sudanese regering dertien belangrijke hulporganisaties in Darfur het land uit.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer