Unicef vreest opkomst kinderhandel Haïti
Unicef vreest voor de opkomst van kinderhandel nu bijna iedereen in Haïti op straat leeft. „Veel kinderen zijn op zoek naar hun ouders, terwijl ze niet weten of die nog leven", vertelt de Haïtiaanse Nadine Perrault, adviseur kinderbescherming voor VN-kinderorganisatie Unicef.
De eerste verhalen dat er kinderen door kinderhandelaren zijn meegenomen, heeft ze al gehoord. Zo nam een groep christelijke Amerikanen 33 Haïtiaanse kinderen mee richting het buurland de Dominicaanse Republiek. Naar nu blijkt hebben de meeste kinderen familie. De Amerikanen zijn gearresteerd en officieel beschuldigd van kinderhandel. Zij konden geen bewijs laten zien dat de kinderen wees waren en de adoptie legaal was.Perrault is een dag in Nederland om vooral te vertellen over hoe het probleem met de kinderen nu wordt aangepakt. Inmiddels zijn 150.000 kinderen geregistreerd. „Dat aantal loopt met de dag op omdat we steeds meer kinderen kunnen bereiken. We hebben weer meer vervoersmiddelen om ook buiten de stad Port-au-Prince naar de plaatsen te gaan waar kinderen zich ophouden", vertelt Perrault.
De medewerkers rijden vooral naar ziekenhuizen, tentenkampen en weeshuizen. Daar worden kinderen geregistreerd. Kinderen zonder begeleiding worden opgevangen op kindveilige plaatsen. Daar wordt eventueel naar familieleden gezocht. „Toch blijft de registratie erg moeilijk in een land waar de infrastructuur en de informatiesystemen totaal zijn vernield. Hoeveel kinderen er zijn overleden en verdwenen, is onbekend. We zijn nu feitelijk een nieuwe database aan het opbouwen", aldus de in Panama wonende Haïtiaanse.
Veel kinderen zijn getraumatiseerd of simpelweg nog te klein om hun eigen naam te weten of te weten waar ze wonen. Dat is de moeilijkste groep om te helpen, want hoe vind je familieleden ? „We ontdekten een jongetje in het ziekenhuis met allemaal botbreuken. Bij hem was een buurman die hij als enige herkende uit de buurt waar hij woonde. Hij en het kind hebben al hun familieleden verloren. Zolang het kind in het ziekenhuis ligt, is er geen probleem. In sommige ziekenhuizen lopen verpleegsters rond die speciaal op de kinderen letten", vertelt Perrault.
Om kinderhandel zo goed en zo kwaad als het kan tegen te gaan, informeert Unicef andere landen zo veel mogelijk over de gevaren van kinderhandel. „We benadrukken de bestaande internationale wetgeving en het belang van de juiste papieren. Dat is vooral nodig nu de grens van Haïti moeilijk is te controleren."
Door de aardbeving zijn de poorten van gevangenissen geopend en lopen volgens Perrault nu zesduizend gevangenen vrij rond. „Daar zit van alles tussen: van kinderverkrachters en kinderhandelaren." Het is onduidelijk hoe lang het gaat duren voordat er weer sprake is van een goed informatiesysteem en de kinderen die nu vrij rondlopen, weer veilig onderdak hebben.