Bijbeltraktaten verspreid in Irak
De bijbelgenootschappen van Libanon en Jordanië hebben in Irak traktaten, kalenders en bijbels in verschillende Arabische talen verspreid. De distributie is zonder problemen verlopen.
Dat zegt het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). Het NBG is, als lid van de United Bible Society, betrokken bij het internationale bijbelwerk en steunt bijbelprojecten in het buitenland. Het Libanees Bijbelgenootschap is al twintig jaar verantwoordelijk voor het bijbelwerk in Irak.
„Het distributieteam doorstond penibele situaties”, zegt een woordvoerder van het Libanees Bijbelgenootschap, „zoals de controle bij de douane en de distributie van materialen naar verschillende plaatsen.”
De bijbelgenootschappen bezochten in Irak het zuiden (Basra), het oosten (Kirkuk) en het noorden (Mosul). Het team stelde tijdens de distributiereis vast dat de vraag naar bijbelmateriaal in Irak groot is. „De bijbelkalenders zijn populair en worden door de kerken verspreid. Het aantal verstrekte kalenders passeert de 100.000 ruimschoots, maar het zouden er gerust 50.000 meer kunnen zijn geweest, zo groot is de vraag onder de Irakese bevolking.”
De beide bijbelgenootschappen zijn op dit moment bezig met het plannen van een volgende reis, ondanks de gespannen politieke situatie. „De persen staan klaar om 10.000 Bijbels en 5000 Nieuwe Testamenten in grote letter te drukken.” De christelijke hulporganisatie Open Doors (die opkomt voor vervolgde christenen wereldwijd) heeft reeds eerder Nieuwe Testamenten en geïllustreerde kinderbijbels in Irak verspreid.
Volgens informatie van de christelijke mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign worden in Irak godsdiensten geaccepteerd al naar gelang zij zich loyaal betonen aan het regime van Saddam Hoessein. Christenen mogen niet evangeliseren en geen diensten beleggen buiten de daarvoor aangewezen terreinen. In Irak behoort 95 procent van de inwoners tot de islam, ongeveer 4 procent rekent zich tot het christendom. De meeste christenen behoren tot de Chaldeeuwse Kerk.
De afgelopen jaren hebben vele christenen vanwege de nationale spanningen het land verlaten. Zij emigreerden in de meeste gevallen naar Jordanië en naar de Verenigde Staten.