Rouvoet wil CU leiden bij Kamerverkiezingen
ChristenUniepartijleider Rouvoet heeft zich zaterdag tijdens het jubileumfeest van zijn partij in Utrecht „van harte en met overtuiging” beschikbaar gesteld om bij de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar opnieuw de kieslijst te trekken. De 800 aanwezigen reageerden met een staande ovatie op zijn kandidatuur.
De vicepremier en minister voor Jeugd en Gezin was al twee keer eerder (in 2003 en 2006) lijsttrekker voor de ChristenUnie.
De ChristenUnie vierde in Utrecht haar tienjarig bestaan. Naast een meditatie, muzikale optredens, panelgesprekken en felicitaties van andere partijleiders waren er speeches van Rouvoet en CU-fractievoorzitter Slob. Laatstgenoemde zei dat er voor de ChristenUnie „reden genoeg is om met goede hoop en verwachting de komende gemeenteraadsverkiezingen tegemoet te gaan.” Maar, waarschuwde hij, „als we iets van onze eigen geschiedenis hebben mogen leren, dan wel dat we ons niet te gemakkelijk rijk moeten rekenen.”Slob zei verder dat er in de beginjaren van zijn partij fouten zijn gemaakt. „Door onze onderlinge omgang in de partij zijn mensen gekwetst en beschadigd.” Hij doelde daarbij met name op de eerste CU-lijsttrekker, Veling, en op oud-Eerste Kamerlid De Vries.
De CU-fractievoorzitter bespeurt „in de opstelling van sommige partijen een opleving van het anticonfessionele sentiment dat in 1994 leidde tot de vorming van ‘paars’.”
En opnieuw, vervolgde hij, lijkt dat sentiment krachtig genoeg om partijen die programmatisch gezien toch ver uit elkaar lopen, in elkaars armen te drijven. Als het gaat over de vrijheid van onderwijs of over de subsidiëring van christelijke organisaties, „maakt het niet uit of je de SP of de VVD tegenover je treft.”
Slob ziet overeenkomsten tussen D66 en haar politieke tegenpool, de PVV: „Ondanks de lippendienst van PVV-leider Wilders aan de joods-christelijke traditie wortelen links- en rechtsliberalen in dezelfde Franse revolutie.” Maar wat die te bieden had, „is na twee eeuwen echt wel uitverkocht.”
Partijleider Rouvoet hield zijn achterban –en over hun hoofden heen ook zijn coalitiegenoten CDA en PvdA– zaterdag voor dat een politieke crisis „wel het laatste is wat Nederland kan gebruiken.” De ChristenUnie acht het „in het landsbelang dat dit kabinet zijn werk voortzet”, zei Rouvoet, „omdat en zolang wij de overtuiging hebben dat veel van onze christelijk-sociale doelen met de huidige coalitie kunnen worden bereikt.”
Rouvoet „moet er niet aan denken dat een centrumrechtse coalitie de kans krijgt om alle christelijk-sociale winst van deze jaren weg te spoelen. Laat staan dat de populisten of de libertijnen het roer overnemen.”
De CU-leider noemde regeringsdeelname echter „geen doel in zichzelf. Het mag nooit ten koste gaan van onze missie.”
Met het oog op de brede heroverwegingen –de keuzes die het kabinet moet maken om 20 procent te besparen op de overheidsuitgaven– zei Rouvoet dat „wij pijnlijke ingrepen niet uit de weg zullen gaan”, maar dat de CU nooit akkoord zal gaan met een bezuinigingspakket dat „vanuit christelijk-sociaal perspectief onverantwoord is.”
Het CU-partijbestuur bood op het feest een manifest aan waarin de missie van de partij opnieuw is verwoord.
Lees hier de speech van CU-leider Rouvoet.
Lees hier de speech van fractievoorzitter Slob.
Lees hier het manifest ChristenUnie 2010.