Binnenland
Staphorst zet creationisme in document

Op verzoek van de fracties van de SGP en de ChristenUnie in Staphorst wordt een rapport over archeologische waarden in de gemeente aangepast.

Regioredactie
Beide partijen willen dat ook de Bijbelse visie op de leeftijd en het ontstaan van de aarde wordt verwoord.

Gemeenten zijn verplicht een ”archeologische waardenkaart” op te stellen. Op die kaart staat waar mogelijk archeologische vondsten te verwachten zijn.

In het rapport, opgesteld in opdracht van de gemeente, wordt geschreven over het ontstaan van zandruggen miljoenen jaren geleden. „Wij gaan samen met een groot deel van de bevolking in deze gemeente uit van een jongere aarde. Waarom zou dat niet in een gemeentelijk rapport verwoord worden?” zei raadslid Harke (ChristenUnie) vrijdag. Hij doelt op de creationistische zienswijze, die zegt dat de aarde maximaal zo’n 6000 jaar oud is.

De wethouder heeft toegezegd het rapport te laten aanpassen, aldus Harke.

Volgens het raadslid was er ook in het Darwinjaar 2009 aandacht voor beide visies.

Tot praktische problemen hoeft een archeologische kaart waar zowel de wetenschappelijk aanvaarde evolutionistische visie als de Bijbelse opvatting in verwoord staat, niet te leiden.

Harke: „De plaatsen Staphorst en Rouveen zijn na het ontstaan ervan meerdere keren verplaatst. Naar die vroegere lintbebouwing moet mogelijk onderzoek worden gedaan. Dat gaat misschien 1400 jaar terug, maar over die periode verschillen we absoluut niet van mening.”

SGP (6 zetels) en CU (4) hebben samen een meerderheid in de raad, die 17 zetels telt. Tot de coalitie behoort ook het CDA (3).

In de oppositie zitten de PvdA (2) en Gemeentebelangen (2 zetels).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer