Vaarwel, vrijgezel
Nog even je vrijheid vieren vóór je elke avond om vijf uur aan de aardappels zit en iedere dinsdagmorgen de gft-container aan de weg zet. Dat is het idee van het vrijgezellenfeest.
In de winkelstraat van een grotere stad kom je ze nog wel eens tegen: zo’n groep uitgelaten meiden met in hun midden een wonderlijk uitgedoste toekomstige bruid. Niet zelden is haar een opdracht opgelegd, bijvoorbeeld het uitdelen van bananen aan voorbijgangers. Wie niets van vrijgezellenfeesten af weet, vraagt zich bezorgd af wat het arme kind bezielt. Wie het wel weet, feliciteert haar alvast.Het vrijgezellenfeest voor de heren heeft oude papieren. De ideeën over het waarom van het feest verschillen echter nogal. Een verklaring voor het fenomeen zou kunnen zijn dat de jongeman het even moest voelen dat hij zijn vrienden in de steek liet voor een vrouwspersoon: het vrijgezellenfeest als een soort wraakactie en afscheid tegelijk. Anderen denken dat het vooral met het verwennen van de toekomstige bruidegom te maken zou hebben. De arme vrijgezel ontving voor hij trouwde nog wat geld van vrienden om goed van te eten en te drinken, vóór hij al zijn uitgaven zou moeten verantwoorden aan zijn vrouw.
Wat de oorsprong van het vrijgezellenfeest dan ook moge zijn, feit is in elk geval dat zo’n viering tegenwoordig niet alleen meer voor heren, maar ook voor dames is. De invulling van beide feesten verschilt meestal behoorlijk. Hebben de heren vaak een sportieve activiteit op het programma staan als paintballen, survival of karten, de bezigheden van dames zijn vaak de vervulling van vroege meisjesdromen: een high tea, een middag bonbons maken of schilderen.
De ijzeren wet bij elk vrijgezellenfeest is dat de organisator en vrienden en vriendinnen het feest strikt geheim houden. Om het feestvarken te verrassen wordt vaak van alles in het werk gesteld. Als mamalief een middagje winkelen met haar dochter plant, dient deze op haar qui-vive te zijn. Ook haar moeder kan in het complot zitten.
Het voorwerk dat dan al gedaan is door de vriend of vriendin die het feest organiseert, is uitgebreid. Bij het kiezen van een activiteit is niet alleen belangrijk om te weten wat de bruid of bruidegom leuk zal vinden, maar heb je vaak ook met een divers gezelschap te maken. Broers van de vrijgezel zijn misschien wel te porren voor een middagje paintballen, maar het is goed mogelijk dat vrienden daar absoluut niet op zitten te wachten. Daar komen nog de keuze voor een geschikte locatie en de kosten bij.
Vooral het bedenken van een acceptabele prijs voor een middag of avondje weg met de vrijgezel is lastig. Vrienden durven misschien geen nee te zeggen, maar vinden tegelijkertijd de prijs veel te hoog. Praten over geld wordt op zo’n moment weer even taboe. Henrieke Mooijaart uit Ooltgensplaat (zie kader) organiseerde enkele maanden geleden ook een vrijgezellenfeest voor een vriendin. ,Het is best lastig om voor een ander te beslissen hoeveel je uit gaat geven aan zo’n dag. Tegelijk is het zo afhankelijk van wat je gaat doen, dat je op die manier rekening kunt houden met de portemonnee van een ander. Als je met elkaar gaat eten heb je al snel met een bedrag van 30 euro te maken. Ga je een middag naar een skihal, dan weet je van tevoren dat het duur wordt. Ik denk dat 50 euro een beetje een gemiddeld bedrag is.”
Stellen die een weddingplanner inhuren voor hun grote dag kunnen bij sommige planners ook terecht voor het vrijgezellenfeest. Wordt daarmee geen oude traditie doorbroken? „Nee”, vindt Anouk Lisman van weddingplanning In Style uit Tilburg. „Ik bel vrienden op en inventariseer wat hun ideeën zijn voor het bruidspaar. Met hun ideeën ga ik op zoek naar een geschikte locatie. Vaak overleg ik vooraf wel met het bruidspaar wat ze leuk zouden vinden en wat ze absoluut niet willen. Maar de inhoud en datum van het feest blijft een verrassing voor hen.”
Lisman krijgt met haar bedrijf In Style steeds vaker te maken met feesten die een heel weekend duren. „Dat is zo veel regelwerk. De vrienden en vriendinnen van het bruidspaar zou dit heel veel tijd kosten, terwijl het voor mij routine is om offertes op te vragen. Bovendien kan ik als weddingplanner meestal een voordelige deal sluiten, terwijl particulieren vaak het volle pond moeten betalen.”
Boerin met sluier
Op 7 januari trouwden Benjamin en Henrieke Mooijaart uit Ooltgensplaat. De vrienden van Benjamin en de vriendinnen van Henrieke organiseerden de vrijgezellenfeesten voor de bruidegom en bruid in spe.
„Het was de zaterdag voor Kerst. Ik had geklust in ons huis. Toen ik thuiskwam, stonden mijn zussen en een groep vriendinnen op mij te wachten. Het was heel leuk om al die mensen bij elkaar te zien: sommigen waren van heel ver gekomen voor het feest. Ik kreeg een overal aan en een sluier op mijn hoofd en ben door de hele club meegenomen naar Gouda, waar ik m’n studie heb gedaan. Eerst hadden we met elkaar een high tea. Daarna gingen we naar de VVV. Ik moest met behulp van een soort plaatjesgids de groep rondleiden door de stad. Daarbij had ik juist wel profijt van m’n overal, want die was lekker warm. De andere meiden moesten op hun hoge hakjes door de sneeuw en over gladde straten. Het is leuk als mensen aan je zien dat je op het punt staat te gaan trouwen. Veel voorbijgangers bleven even kijken of vroegen me wanneer de grote dag was. De vrienden van Benjamin hadden een middag voetballen in sumopak op het programma staan en een barbecue. Zij hebben het ook supergezellig gehad.”