Muziek

Witteorgel komt na 35 jaar in Asperen weer tot leven

Hervormd Asperen is een waardevol orgel rijker. Woensdag 10 februari neemt de gemeente een instrument van Johann Frederik Witte uit 1894 in gebruik.

tekst Jaco van der Knijff
29 January 2010 16:56Gewijzigd op 14 November 2020 09:44

Lang moet de monumentale kerk in het Gelderse stadje op een nieuw orgel wachten. Al in 1969 wordt het instrument van Vermeulen dat in 1912 in de kerk werd geplaatst, buiten gebruik gesteld. In de kas komt een Heyligersorgel te staan. Plannen om tot een nieuw mechanisch orgel te komen ketsen steeds af op de financiering.Eind jaren 90 komt het instrument dat orgelbouwer Witte in 1894 in de Rotterdamse Noorderkerk realiseerde, in zicht. Toen die kerk in 1974 dichtging, werd het orgel opgeslagen bij Verschueren Orgelbouw in Heythuysen.

De in 2003 opgerichte Stichting Orgel Hervormde Kerk Asperen weet in 2004 de financiering rond te krijgen, waarna Verschueren de opdracht voor restauratie en plaatsing van het tweeklaviers Witteorgel krijgt. Kosten: 6 ton. Subsidie van het Rijk zit er niet in. Twee derde van het bedrag wordt door fondswerving bij elkaar gebracht, het andere deel komt van de kerkelijke gemeente.

De orgelbouwer herstelt onder andere de kas, restaureert de klavieren, maakt nieuwe frontpijpen en maakt een nieuwe Trompet – de oude is in 1974 verkocht. Een schilder verwijdert de aanwezige rode verflaag en schildert de kas weer in de oorspronkelijke imitatie-eiken kleur. Zo verrijst na 35 jaar het romantische, 26 stemmen tellende orgel van Witte als een fenix uit de as, aldus de stichting.

Dr. Teus den Toom was als lid van het stichtingsbestuur en als een van de adviseurs nauw betrokken bij het project. Volgens de orgelkenner, die in 1997 op de orgelmakers Witte promoveerde, gaat het hier om een bijzonder instrument. Het stamt uit het laatste decennium van Wittes orgelbouwperiode, toen deze een nieuwe klankweg insloeg. De klassieke klank van eerst combineerde hij nu met voorzieningen om ook romantische effecten te kunnen realiseren. En juist van die orgels zijn er nauwelijks bewaard gebleven, zegt Den Toom. „Vrijwel allemaal zijn ze gesneuveld: opgeruimd, omgesmolten of afgebroken.”

Heel blij is Den Toom dan ook dat dit bewaard gebleven orgel nu eindelijk weer zijn plek heeft. „De afgelopen 35 jaar is er heel vaak gesproken over een passende bestemming, maar steeds ketste het af. In Asperen lijkt het net of het voor de ruimte gemaakt is. Ik ben een blij mens. En in Asperen zie ik ook alleen maar blije gezichten.”

Bij de ingebruikname op 10 februari (aanvang 20.00 uur) speelt adviseur Aart Bergwerff uit Den Haag literatuur op het Witteorgel. De organisten Henk van de Plassche en Marco den Toom begeleiden de samenzang. Een week later geven Bergwerff en Den Toom samen een concert.

Over het orgel in Asperen is een boekje verschenen: ”Het Witte-orgel in de Hervormde Kerk te Asperen”, door dr. Teus den Toom. Te bestellen door overmaking van € 7,50 op rekeningnummer 304049921 t.n.v. Stichting Orgel Hervormde Kerk te Asperen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer