EP wil betere bescherming gegevens
De Europese Unie moet opnieuw met de VS onderhandelen over een controversiële overeenkomst waardoor Amerikanen kunnen snuffelen in Europese bankgegevens.
Veel partijen in het Europees Parlement zijn kritisch over de Amerikaanse inzage. Het parlement voelt zich gepasseerd door de regeringen van de EU-landen over de zogenoemde Swift-regeling, die de Amerikaanse autoriteiten inzage biedt in Europese bankoverboekingen.Die regeling, bedoeld om terroristen te helpen opsporen, gaat op 1 februari voorlopig in, terwijl het Europarlement er pas 9 of 10 februari over stemt.
Europarlementariërs maken zich zorgen over de privacy van Europese burgers, omdat onduidelijk is wat met de informatie gebeurt. „Het parlement is van links tot rechts kritisch”, zei Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD), die namens de 736 Europarlementsleden een standpunt formuleert.
De verwachting is daarom dat het parlement tegen het akkoord stemt. In dat geval mogen de Amerikanen niet langer zomaar snuffelen in de Europese bankgegevens. De VS en EU zullen dan een nieuw akkoord moeten uitonderhandelen.
Ook de nieuwe Eurocommissaris voor justitie, Viviane Reding, heeft donderdag gezegd dat ze niet overtuigd is dat het uitwisselen van bankgegevens met de Verenigde Staten „nodig, proportioneel of effectief is bij het bestrijden van terrorisme.”
De Europese Unie zal zich volgens Reding harder gaan opstellen bij het verstrekken van allerlei informatie over reizigers naar de Verenigde Staten.
De Swift-regeling moet een geheim programma van de VS dat de strikte privacywetgeving in Europa omzeilde formaliseren. Miljoen stukjes informatie werden in de nasleep van 11 september via Amerikaanse kantoren van Swift –een bankiersnetwerk– overgedragen aan de Amerikaanse overheid.
Nadat dit nieuws bekend werd en Europa zijn ongenoegen liet blijken, beloofden de VS de informatie goed te beschermen en alleen te gebruiken in de strijd tegen het terrorisme.
In november sloot de EU al een tijdelijke overeenkomst met de VS. Het kon het parlement toen nog passeren omdat het nieuwe EU-verdrag van Lissabon nog niet van kracht was. Dit verdrag, dat op 1 december inging, geeft het Europarlement meer macht op het gebied van justitie.